Családpolitika

2023.11.15. 13:31

Hornung Ágnes: a jövőben a családok testi-lelki-szellemi egészségére is fókuszál a kormány

A kormány a jövőben a családok testi-lelki-szellemi egészségére is kiemelt figyelmet fordít – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten, a Szülők Háza Közhasznú Alapítvány rendezvényén.

MW

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára beszél a Szülők Háza Közhasznú Alapítvány Együtt felnövünk szülőtámogató és fejlesztő programjának keretében megtartott rendezvényén, a kelenvölgyi központban 2023. november 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Hornung Ágnes az Együtt felnövünk szülőtámogató és fejlesztő program keretében megtartott rendezvényen úgy fogalmazott, a szellem épségének legjobb tápanyaga a szeretet és a biztonságérzet, amelyet egy szerető család tud adni. Ezért az elmúlt évtizedben a kormány arra törekedett, hogy minden akadályt elhárítson azok elől, akik gyereket szeretnének vállalni – hangsúlyozta.

A családpolitika három fő pillérre épül: az otthonteremtésre, amelyet a jövőre induló, gyerekszámtól függően 15, 30 vagy 50 millió forint hitelt biztosító csok plusz is segít, az anyagi biztonságra, amelyet a családi adókedvezmény rendszere támogat, valamint a munka-magánélet összeegyeztetésére, amelyet pedig a bölcsődei férőhelyek számának háromszorosára növelése segít

 – mondta az államtitkár.

Közölte, 

ebbe a rendszerbe illeszkedik a családok testi-lelki-szellemi egészségét kiemelten kezelő negyedik elem.

Ennek első programja az a pénteki konferencia, amelyet Generációk között - Nemzedékek együttműködése a társadalom lelki egészségéért címmel rendeznek meg.

Fontos, hogy a generációk ismerjék és használják egymás értékeit

A jövő és a társadalom lelki egészsége szempontjából fontos, hogy a generációk ismerjék és használják egymást értékeit – mondta Beneda Attila, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a pénteken tartandó Generációk között - Nemzedékek együttműködése a társadalom lelki egészségéért című tanácskozás beharangozójaként.

A szerdai műsorban elhangzott, az államtitkárság által szervezett konferencián külföldi és hazai szakértők is részt vesznek, a tanácskozás célja pedig az, hogy megosszák egymással a jó gyakorlatokat, és közös válaszokat keressenek a családokat érintő kihívásokra.

Beneda Attila elmondta, a már bevezetett harmincféle családtámogatási intézkedés mellett fontos a szemlélet formálása is a generációk közötti együttműködés segítésére.

Kiemelte: jelentős a nemzetközi érdeklődés a magyar családtámogatási rendszer iránt, és a magyar szakemberek is figyelik a külföldi jó gyakorlatokat. Hozzátette: folyamatosan vizsgálják, miként lehet a fiatalokat segíteni a családalapításban.

Beneda Attila szerint meg kell érteni, hogy a megváltozott világban a korábbi generációk tapasztalatai nem ültethetők át. Hozzátette: figyelembe kell venni azt is, hogy a fiatalok másként gondolkodnak, meg kell ismerni a szempontjaikat, és segíteni kell őket abban, hogy valós értékek mentén élhessék az életüket.

Arra is kitért, minden kutatás azt mutatja, hogy a fiatalok számára ma a párkeresés, párválasztás az első számú kihívás.

Szerinte a virtuális világ elvárásai szorongást okoznak a fiatalokban, erre a társadalomnak reflektálnia kell. Mint mondta, össze sem lehet hasonlítani a két generációval korábbi életformát a maival; átalakultak a társas kapcsolatok, olyan kihívásokkal néznek szembe a fiatalok, melyekre más megoldásokat kell keresni – foglalta össze a konferencia céljait Beneda Attila.

A helyettes államtitkár az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában arról is beszélt, hogy a tanácskozás résztvevői között lesz Müller Cecília országos tisztifőorvos, Orvos-Tóth Noémi pszichológus és Gundel Takács Gábor újságíró is.

Közölte, a konferencia egyúttal felkészülés az uniós elnökségre is, melynek során Magyarország a család- és népesedésügyet, valamint a lelki egészség témáját szeretné magasabb szintre emelni.

Azt mondta: 

Magyarország hosszú távú fejlődését, gazdasági és demográfiai jövőképét jelentősen befolyásolja az, hogy megőrizhető és javítható-e a családok, a közösségek és az ország lelki egészsége.

Az államtitkár méltatta a Szülők Háza Alapítványt, amely már több mint tizenhat éve "az egyik legfontosabb családtámogató intézmény" az országban, munkáját és programját pedig nemzetközileg is elismerik.

Az alapítvány családi bölcsődéket, központokat, fejlesztőházat működtet, állami gondoskodásban nevelkedő, hátrányos helyzetű gyerekeket segít, valamint támogatja a családokat. Programjaikon hozzáértő szakemberektől kaphatnak hiteles válaszokat a szülők a gyerekneveléssel kapcsolatban – ismertette Hornung Ágnes.

Hozzátette, a Szülők Háza a minisztériuma családpolitikai területének stratégiai partnere, mivel szemlélete több ponton is találkozik a kormány családpolitikájával. 

Az egyik ilyen pont a családok lelki egészségének kiemelt kezelése

 – tette hozzá.

Az eseményen a bölcsődések és állami gondozott gyerekek mellett részt vettek meghívott nyugdíjasok is, akik az alapítvány generációk közötti együttműködést segítő programjába kapcsolódtak be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában