Interjú

2024.06.25. 10:31

A magyar kormányfő szerint valószínűleg az elmúlt öt év volt a legrosszabb az EU történetében

Ha lépést akarunk tartani az amerikaiakkal, nekünk, európaiaknak újra naggyá kell válnunk – mondta Orbán Viktor egy interjúban.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2024. június 12-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

– Azért is bízom Trumpban, mert csak ő tud véget vetni az orosz–ukrán háborúnak – mondta Orbán Viktor németországi látogatásán a Berliner Morgenpostnak, írja a Magyar Nemzet.

A kormányfő arról is beszélt, hogy

szerinte az elmúlt öt év valószínűleg a legrosszabb öt év volt az EU történetében.

Orbán Viktor a német lapnak adott interjújában a közelgő magyar uniós elnökség kapcsán hangsúlyozta: növelni akarjuk az európai gazdaság versenyképességét. Támogatjuk a háború befejezését és a migrációs probléma megoldását, valamint az EU nyugat-balkáni bővítését.

A miniszterelnök szerint ha lépést akarunk tartani az amerikaiakkal, nekünk, európaiaknak újra naggyá kell válnunk.

Orbán Viktor szerint Oroszország támadása elfogadhatatlan, de mindenekelőtt az kellene, hogy a háború véget érjen, és tűzszünet legyen.

Az európaiak minden nap meghalnak a csatatéren. Meg kell állítanunk az öldöklést a fronton. Még csak nem is beszélünk béketárgyalásokról. Mozgásteret kell nyernünk, hogy megtaláljuk a békéhez vezető utat, amely mindkét fél és Európa számára is elfogadható. Végső soron egy új európai biztonsági struktúráról van szó, amelyben békében élhetünk

– mondta.

A kormányfő szerint az európai választások eredménye is azt mutatja, hogy Brüsszelben változás kell.

„Nem örülök annak, ami most történik. Strukturális problémával állunk szemben. A legnagyobb jobbközép párt, az Európai Néppárt (EPP) a mérsékelt jobboldal szavazatait veszi át, és koalícióra lép a baloldallal. Ez az európai pártpolitika beépített konfliktusszerkezete”

– hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint az újrázni kívánó Ursula von der Leyen helyett Európának jobb vezetésre van szüksége. „Van elég tehetséges politikus, aki meg tudja csinálni” – tette hozzá.

További részletekért kattintson!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában