Felmérés

2022.03.15. 08:48

Nézőpont Intézet: a baloldaliak sem hisznek a kormányváltásban

Tízből hét (70 százalék) aktív szavazó szerint a Fidesz-KDNP az áprilisi választásokon újra győzni fog – derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából. Sokatmondó, hogy az ellenzéki szavazók mindössze alig több mint egyharmada (37 százalék) bízik a kormányváltásban, s közülük ugyanennyien hisznek a Fidesz újraválasztásában.

Kevesebb mint három héttel a választások előtt nem bízik a társadalom a baloldali összefogás kormányváltó képességében. A Nézőpont Intézet kutatása szerint az aktív szavazók között tízből heten (70 százalék) arra számítanak, hogy áprilisban ismételten a jelenlegi kormánypártok kapnak felhatalmazást kormányalakításra. Az adatok illeszkednek a decemberben és a januárban tapasztalt eredményekhez, akkor a választóknak 70, illetve 68 százaléka gondolta ugyanezt. A március 7. és 9. között zajlott kutatás szerint mindössze az aktív szavazók 15 százaléka vélekedik úgy, hogy a mostani ellenzéki oldal fogja megnyerni a következő országgyűlési választásokat (decemberben 16, januárban 17 százalék gondolta ugyanezt, azaz hibahatáron belüli elmozdulásról beszélhetünk).

Forrás: Nézőpont Intézet

Kevésbé meglepő, hogy a kormánypártok szavazóinak 92 százaléka pozitívan vélekedik az általuk favorizált párt esélyeiről, az már viszont igen, hogy a baloldali tábor sem bízik az összefogott ellenzék győzelmében. Az ellenzéki összefogás szavazóinak mindössze 37 százaléka mondta, hogy a baloldal fogja megnyerni az országgyűlési választásokat, de közülük pontosan ugyanennyien a Fidesz-KDNP győzelmére tippelnek. Fontos kiemelni, hogy januárban még a baloldali választók 42 százaléka, decemberben pedig még közel felük (45 százalék) bízott a kormányváltásban, azaz az ellenzéki szavazók győzelmi várakozásának negatív trendjéről beszélhetünk. Tovább árnyalja a képet, hogy a baloldali szavazók egynegyede (26 százalék) nem tud válaszolni a várható győztesre vonatkozó kérdésre, azaz a tábor közel kétharmada nem hisz abban, hogy a baloldal győzni fog a 2022-es választáson.

Borítókép: Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke mutatja az április 3-ai országgyűlési választás és a vele egy napon rendezett népszavazás szavazólapjait a budapesti ANY Biztonsági Nyomdában 2022. március 9-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!