Vizsgálat indult

2022.04.01. 13:30

Újabb leleplező bizonyítékot találtak a Telex provokációjával kapcsolatban

Újabb bizonyítékot talált a Transzparens Újságírásért Alapítvány a szavazatégetős provokációval kapcsolatban. A Telex főszerkesztője szerint „technikai hiba” történt, de ez a magyarázat aligha győzte meg a független választási megfigyelőket.

Az erdélyi szavazólapok kapcsán furcsaság volt tapasztalható a Telexnél. A sztorit a portál megosztotta Facebookon is, a Facebook fejlesztői oldalán található URL pedig egészen csütörtök délutánig azt lehetett látni, hogy a cikket február elsején hozták létre – írja a Mandiner. Ez ugyan később módosult, azonban, a Google keresőmotorja alapján – amely létrehozás alapján dátumoz –

a Telex valójában február elsején hozhatta létre a cikket.
Erről bővebben ide kattintva olvashat.

 

Technikai hiba? 

A fenti eset érdekessége abban rejlik, hogy az NVI szerint a levélszavazatokat Erdélyben csak március 15-én vehették át a választópolgárok. A Transzparens Újságírásért Alapítvány ezért megkereste a Telexet, hogy megtudják, mikor keletkezett a cikk, és mi a magyarázatuk az URL-ek közti eltérésre.

Dull Szabolcs, a portál főszerkesztője technikai hibára hivatkozott válaszában, úgy fogalmazott, „a cikk a Transtelexen jelent meg ma [azaz csütörtök – a szerk.] reggel 8:55-kor”, és állítása szerint „a cikk szerkesztőségi rendszerünkbe való átvételekor technikai hiba történt a dátumozással, visszaugrott egy véletlen időpontra, ezt azonnal megjavítottuk.”

 

Független választási megfigyelők vizsgálják az ügyet

Az alapítvány Választási Médiafigyelő Delegációja bejelentette, hogy kivizsgálja a Telex-ügyet, a szakmai vizsgálat során pedig újabb képernyőképre bukkantak rá, amelyből kiderül, hogy nemcsak az URL-ben jelent meg a februári dátum, hanem az eredeti cikk nyilvános frontendjén is:

A  delegáció hangsúlyozta: annak érdekében, hogy megbizonyosodhasson arról, hogy valóban technikai probléma történt, további szakértőket bevonását kezdeményezi – olvasható a Transzparens Újságírásért Alapítvány honlapján.

Borítókép: a Telex Facebook-oldala

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!