Infografikával

2022.04.19. 07:12

Gyurcsány és Márki-Zay egyformán felelős a baloldal kudarcáért a szavazók szerint

Még a baloldali szavazók egyharmada is felelősnek tartja a két politikus valamelyikét.

Gyurcsány Ferencet és Márki-Zay Pétert is az aktív szavazók közel háromötöde (mindkét esetben 57 százalék) tartja felelősnek a baloldal történelmi kudarcáért – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából – írja a Magyar Nemzet

A legnagyobb ellenzéki párt elnökét mindössze 28, a baloldali lista vezetőjét pedig 29 százalék nem tartja felelősnek a baloldali vereségért. A két politikus személyénél kisebb arányban okolták a baloldali pártok közös indulását, mind az aktív szavazók (46 százalék), mind a baloldali szavazók (25 százalék) körében.

A baloldali táboron belüli feszültségre utal, hogy még a saját szavazóik egyharmada is felelősnek tartja a két politikus valamelyikét. Gyurcsány Ferencet a baloldali választók 33 százaléka, Márki-Zay Pétert a 35 százaléka tartja felelősnek az ellenzéki bukásért. Mindkét esetben a baloldal aktív szavazóinak 53 százaléka vélekedett úgy, hogy nem felelősek a kudarcért, tehát másban látják a vereség okát.

Bár mindkét személyt hasonló arányban tartják felelősnek, a felelősség mértékében már eltér a magyar választók véleménye. Egy 1-től 5-ig tartó skálán, ahol az 1-es az „egyáltalán nem felelős”, az 5-ös pedig a „nagymértékben felelős” válaszokat jelölte, az aktív szavazók Márki-Zay Péter vereségben játszott szerepét átlagosan 3,4-re, Gyurcsány Ferencét pedig 3,9-re értékelték. A baloldali szavazók is úgy gondolják, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke nagyobb mértékben okolható a kudarcért, az ő felelősségének mértékét 3,4-re, a hódmezővásárhelyi polgármesterét pedig 3-asra értékelték.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter / Magyar Nemzet / Mirkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!