Orvos – SZON

2019.01.07. 13:54

Nézze meg receptjeit, leleteit az EESZT Lakossági Portálján

<strong> A felhő alapú technológiához a háziorvosi szolgáltatók, a járó-és fekvőbeteg ellátó intézmények, és a gyógyszertárak csatlakoztak elsőként, de az ügyfélkapun keresztül a lakosság is elérheti az adatbázist.</strong>

 A felhő alapú technológiához a háziorvosi szolgáltatók, a járó-és fekvőbeteg ellátó intézmények, és a gyógyszertárak csatlakoztak elsőként, de az ügyfélkapun keresztül a lakosság is elérheti az adatbázist.

Minden, a betegellátás során keletkező dokumentum felkerül az EESZT-be, így a páciens a saját otthonában megtekintheti ellátási adatait,  és letölthet egyes dokumentumokat.

Ügyfélkapus rendszer

Mindezt az www.eeszt.gov. hu lakossági portálon keresztül teheti meg. Ügyfélkapus regisztrációja egyre több embernek van, akinek még nincs, személyesen igényelhet az okmányirodában, a kormányablakban,az adóhatóság ügyfélszolgálatain, és elektronikusan is. Az egészségügyi portálra az ügyfélkapus rendszeren keresztül, a TAJ számmal történő azonosítás után lehet belépni – tudtuk meg dr. Szondi Zitától, a Jósa András Oktatókórház orvosigazgatójától.

Az online felület használatával kapcsolatos részletes tájékoztató megtalálható a portálon. A páciens az „Eseménykatalógusában” megtekintheti korábbi leleteit, zárójelentéseit, az orvos által felírt receptjeit.

A „Betegdokumentumok” között megtalálja az ellátásai során keletkezett és feltöltött dokumentumait, illetve láthatja azt is, hogy ki és mikor, milyen irataiba tekintett be – jegyezte meg az orvosigazgató.

Az elektronikus szolgáltatás jelentős mértékben megkönnyíti az orvosok munkáját és biztonságot jelent a betegnek is.  A rendszernek köszönhetően csökkenthető a feleslegesen megismételt vizsgálatok száma is. Az EESZT-re  a sürgősségi ellátás is támaszkodhat, például, amikor nem áll rendelkezésre korábban készült, nyomtatott lelet, vagy a beteg nincs olyan állapotban, hogy betegségének előzményeiről be tudjon számolni, az ellátó orvos az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren (EESZT) keresztül pontos információk birtokában, szakmailag megalapozott, gyors döntést tud hozni, és minél előbb el tudja látni a beteget.

Felhőben, biztonságban

Havonta körülbelül hatszázezer elektronikus iratot küldünk az EESZT-be (ambuláns lap, zárójelentés, e-beutaló, e-recept), ebből 250-300 ezer közötti a beküldött ellátási események mennyisége. Az eDokumentum lekérdezések száma folyamatosan növekszik, bár a mi helyzetünk ebből a szempontból speciális, hiszen az Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak telephelyein egységes informatikai rendszert használunk, így a saját intézményünkben keletkezett dokumentumok (Nyíregyháza, Nagykálló, Mátészalka, Fehérgyarmat, Vásárosnamény, Nyírbátor) minden telephelyünkön elérhetők voltak eddig is. Az EESZT azokban az esetekben nyújt segítséget, amikor a beteget más kórházban is kezelték, az arról szóló a dokumentumokat is elérhetővé válnak  – mondta el dr. Szondi Zita.

- PR cikk -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!