PR cikk

2011.08.13. 21:31

GYÁR Fesztivál - szombat

Miskolc - A GYÁR Fesztivál szombati fellépői közelebbről. <h2 style="text-align: center">

Miskolc - A GYÁR Fesztivál szombati fellépői közelebbről.

Kiscsillag – van szándék

A Kiscsillag együttes 2005 tavaszán alakult, szabadidő zenekarként, volt és jelenlegi Kispál és a Borz-tagokból: Leskovics Gábor, Lovasi András, Bräutigam Gábor, Ózdi Rezső. 12 számos demoanyagukat az internetről lehetett ingyenesen letölteni, első nagylemezük anyaga nagyrészt erről a demóról lett újra rögzítve, azonban egy pár számot mégsem jelentettek meg róla, köztük a "Hálózatvizsgáló", "Holding" és az "Igazad van" címűeket. 2006 októberében első nagylemezük, Greatest Hits Vol. 01. címmel jelent meg melyről 2 videóklip készült, a "Ha én lennék"-hez (2006. november) és a "Kockacukor"-hoz (2007. július). 2008 márciusában a második lemez beharangozásaként rögzített kétszámos kislemez címadó dalából a "Fishing On Orfű"-ből készítettek klipet. 2008 tavaszán Bräutigam Gábor elhagyta a zenekart, és helyébe a Kispál és a Borz későbbi dobosa, Mihalik Ábel lépett. A pécsi együttes második lemeze 2009. február 12-én jelent meg, Örökre a szívembe zártalak címmel, majd rá egy évre látott napvilágot a Sirály című EP.

Irie Maffia - a boldog család

A zenekar alapítói Dermot (Élő Márton) és Jumo Daddy (Horváth Gáspár) régóta zenéltek együtt. Eleinte csak hobbiból otthon, majd később dj-ként egyre több nyilvános fellépésen is. 2001 és 2005 között leginkább ez határozta meg fő zenei irányvonalukat. 2004 decemberében megalapították az Irie Maffia-t. A zenekar alapfelállásában Dermot kezelte a dob groovokat, Jumo pedig a billentyűs hangszereket. Basszusgitáron Havas Miklós, Dermot unokatestvére játszott, a zenekar dj-je pedig Dj Future (Baranyai Ákos) lett, a Tilos Rádió dj-je. Trombitán Barabás Lőrinc jazz trombitás, gitáron pedig Kürthy Miklós játszott az alapfelállásban. A zenekar frontemberei a Gimmeshot Crew népszerű MC-i, Columbo, Busa és Kemon lettek. A zenekar egy éves fennállásakor került a bandába Dési Tamás dobos, aki a dobgépet felváltva, a teljesen élő hangzás világába terelte a zenekart. Korábbi gitárosuk kiválásakor került a zenekarba Szekér Ádám, kiegészítve Havas Miklós és Dési Tamás alkotta ritmusszekciót, najd nitán Kemon elhagyta az országot, helyette MC Sena-t (Dagadu Sena) sikerült a zenekarba csábítani, akinek különleges hangja és szövegei rövidesen meghatározó szerepet kaptak a Maffia hangzásában.

A név értelmezése: Irie: Jamaikai szleng, jelentése: mosolygós, boldog. A Maffia-a nagy csapatból adódóan a családot szimbolizálja.

30Y – buszjárat a siker felé

A 30Y egy 2000-ben alapított öttagú pécsi alternatív rockegyüttes. Zenéjükre a Nirvana és a Red Hot Chili Peppers mellett egyértelműen nagy hatással volt a Rage Against the Machine, a Pearl Jam, a Muse, a Radiohead és a Blur, de kalandozó hangzásvilágukban felfedezhető a Queens of the Stone Age-től kezdve a U2-n és a Depeche Mode-on át a Cardigans-ig szinte minden kísérletező hajlamú, ezredforduló környéki zenekar lenyomata. Ők maguk a 30Y sarokpontjának az 1990-es évek amerikai zenekarainak életérzését tartják. Pályájuk korai szakaszában jelentős szakmai támogatást kaptak a szintén pécsi Kispál és a Borztól.

Magukról így vallanak:"A 30Y öt fiúból áll. Kettő testvér, három nem. A 30Y nem szereti kategorizálni, milyen zenét játszik, minthogy nem hisz abban, hogy a zene dobozolható lenne. Illetve két részre talán: jóra és rosszra. A 30Y jó zene. A 30Y nem szereti a telet, mert nincs megfelelő fűtés a próbatermében, csúszósak az utak, és gyakran köd van hajnalban. A 30Y szerint a tél balesetveszélyesebb, mint a többi évszak. A 30Y szeret szánkózni. A 30Y beteg. A 30Y szereti a nyarat, mert a lányok rövid szoknyákban és trikókban járnak. A 30Y mosolyog. A 30Y sokat káromkodik. A 30Y nem vallásos. A 30Y apolitikus. A 30Y érzékeny. A 30Y szereti az egyszerű mondatokat. A 30Y asszociatív. A 30Y szokott olvasni. A 30Y nem ír…"

FreshFabrik – a szorgalmas “naplopók”

Hét évet kellett várni arra, hogy egy teljesen "friss anyag" kerüljün ki a Fonogram-díjas zenekar alkotóműhelyéből. Az új lemezről a decemberben megjelent első maxi a "Stealing The Sun" hetekig vezette a rádiós listákat, ami egy angol nyelven éneklő indusztriális powerpop zenekartól nem kis teljesítmény. A zenekar szakítva az előző 2003-as soralbumon található melankólikus lassú tételekkel, itt visszakanyarodik a "Nerve" és a "Drive my Hand" tempósabb és harsányabb vonalához, viszont megint valami olyan csavart tesz bele a dalokba, hogy várhatóan ez a lemezük is fel fogja kavarni az egy ideje állóvíznek tűnő magyar rock szcénát. Az album feltűnő érdekessége, hogy bár a szöveg angol nyelvű, szinte minden szám tökéletesen érthető, egy angolul csak alapfokon beszélő hallgatónak is.

Ocho Macho – nekük nyolc

Az Ocho Macho egy 2003-ban, Szombathelyen alakult magyar együttes, amely a reggae, a ska, a punk és a latin keveredéséből született, általuk „huppogásnak” hívott stílusú zenét játszik. Az együttes nevét egykori basszusgitárosa, Milos Attila adta, amely a „nyolc hím” helytelen spanyol fordítása (helyesen „ocho machos” lenne).

A zenekar 2003-ban alapított Tompa Krisztián ütőhangszeres azzal a szándékkal, hogy Magyarország nyugati vidékén létrehozzon egy bulizenekart. Ezért népszerű zeneszámok feldolgozásához keresett zenészeket Szombathelyen. Az együttes hamarosan saját dalok komponálásába fogott. A zenekar első basszusgitárosa, Milos Attila találta ki a nevet, amely tagok nemére és számára utal, noha rossz spanyolsággal.

A tagság összetételében számos változás következett be, de a zenekar létrehozott egy egyre növekvő számú rajongótábort a Nyugat-Dunántúlon és Ausztria szomszédos vidékein.

2007 őszén kiadtak egy három számot tartalmazó kislemezt, amely a 2008-ban, szerzői kiadásban megjelent első nagylemezük, az „El mundo fantástico” előfutára volt. 2009-ben a CLS Music (akkor még CLS Records) is megjelentette a lemezt, amelyet az első hivatalos megjelenésnek tekintenek.

Az album megjelenése után sűrűn felléptek Magyarországon és Ausztriában és 2010-re ők lettek a fesztiválokon és klubokban az egyik leggyakrabban fellépő zenekar. Az osztrák közszolgálati rádió, az ORF és spanyolországi leányvállalatai bevették dalaikat a műsoraikba, ami magyar zenekarral ritkán esik meg.

2010-ben jelentették meg második, „Puskás (Pancho Bum-Bum-bum)” című kislemezüket, amely a legendás magyar labdarúgó, Puskás Ferenc emléke előtt tiszteleg. A címadó dalt Puskás egykori klubjának, a Real Madridnak otthont adó madridi Bernabéu stadionban is eljátszották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában