PR cikk

2011.08.04. 20:29

Magyar borok és sajtok a Debreceni Borkarneválon

Augusztus első hosszú hétvégéjén a hagyományoknak megfelelően a magyar boroké a főszerep. A Debreceni Borkarneválon a Békás-tó idilli környezetében a magyar borvidékek jeles képviselői immár 12. alkalommal mutatkoznak be.

Augusztus első hosszú hétvégéjén a hagyományoknak megfelelően a magyar boroké a főszerep. A Debreceni Borkarneválon a Békás-tó idilli környezetében a magyar borvidékek jeles képviselői immár 12. alkalommal mutatkoznak be.

Földünkön 8 millió hektáron évente 240 millió hl bor készül. Magyarország csak 1 % - ban részesedik a világ bortermeléséből: mintegy 80 ezer hektáron évi 3 millió hl bor készül hazánkban.

Mennyiségileg elenyésző, ám minőségét tekintve: egyre figyelemreméltóbb! Országunk kiváló termőhelyi adottságai, éghajlati viszonyai, a borkészítés évszázados hagyományai, a borral foglalkozók szakértelme és munkája mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy évről-évre kiváló magyar borok készüljenek.

Immár hagyomány, hogy augusztus első hétvégéjén Debrecenben a borok kerülnek a középpontba. 10 borvidék 30 borászata a legjobb borát hozza el az Alföldre, hogy megismertesse, megkedveltesse a finom nedűt. Augusztus 4-7. között négynapos kalandozáson vehetnek részt a borok kedvelői, a debreceni Nagyerdő szívében, a hangulatos Békás-tónál. A borok mellett kellemes aromájú pálinkák, zamatos gyümölcsborok is várják a karnevál résztvevőit.

 

 

A Borkarnevál díszvendége Cegléd városa. A borvidéken 64 szőlőfajta található. Ebből 10 fajta adja az összes szőlőterület kétharmadát. A Kunságban 25.000 hektáron művelnek szőlőt, így a kunsági az ország legnagyobb kiterjedésű borvidéke. A borvidék nagy kiterjedtsége és a termelt borok széles skálája méltán alapozza meg a borvidék szlogenjét: a kunsági a mindennapok bora. A borvidék erejét és magára találását jelzi az a tény is, hogy 2007-ben, Frittmann János soltvadkerti borász személyében ez a borvidék adta az Év Bortermelőjét.

Az Érmellék pavilon az elfeledett borvidéket mutatja be. Egykor Debrecen városát hagyományosan ez a 30-35 magyarlakta településből álló borvidék látta el az értékes nedűvel. A Zamat Borbarát Alapítvány segítségével megismerhetjük, ízlelhetjük az Érmelléki borvidék ígéretes borait.

A borok népszerűsítésén túl célunk a hagyományos magyar konyha értékeinek megismertetése is, ezért idén is kiemelt szerepet kapnak a helyi és a hazai sajtkészítők különféle termékei. A Magyar Sajtkészítők Kézműves Céhének tagjai a tejet kiváló minőségű sajttá érlelve kínálják.

A vállalkozó kedvűek szórakoztató slambucversenyen mérhetik össze szakácstudományukat. Az elkészült ételeket szakavatott zsűri bírálja, és az értékes jutalom sem marad el.

A borok mellett kiváló zenészek is garantálják a jó hangulatot. Fellép többek között a Ceglédi Fúvósegylet, Tom White és barátai, Jambalaya, Bakator, Anselmo Crow, Dankó Band és még sokan mások.

A karneválra ellátogatók már megszokhatták, hogy ingyenes a rendezvény. Idén új szolgáltatás színesíti a karnevált. A kerékpárral érkezők kerékpármegőrzést vehetnek igénybe, melynek díja 1 órán belül 100 Ft, 1 órán túl 300 Ft.

Külön öröm számunkra, egyre többen érzik fontosnak, hogy a Borkarneválhoz kapcsolódjanak támogatóként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában