Szponzorált tartalom

2021.09.29. 09:08

A fürdőkultúra kialakulása

A fürdés a mindennapi életünk szerves része. A kultúra már az emberiség bölcsőjében is ezer szállal kapcsolódott a test megtisztításának ceremóniájához, a mosakodáshoz. A fürdés kultúrája egykor tehát nemcsak higiéniai, hanem szakrális szerepet is betöltött.

Forrás: jakubi.hu

Az ember természetes közege a víz. Vízben fejlődünk emberré az anyaméhben, testünk 60%-át is az éltető folyadék teszi ki. Nem véletlen tehát, hogy az emberi kultúra igen erős szálakkal kapcsolódik a vízhez, s az emberi test és a víz találkozásához, a fürdéshez.

Korai időkben

Elődeink leginkább szakrális jelentőséget tulajdonítottak a fürdésnek. A fürdő nem csupán a test, hanem a lélek megtisztulásáért is felelős volt. Egyiptomban például csak tisztára mosva, a legprecízebb higiéniával lehetett a holtakat a legvégső útjukra bocsátani. Nem volt mindegy, hogyan lép a lelkük az istenek elé.

Japánban a melegforrásokat az ókor óta isteni fürdőknek tartották, amelyeknek a vizébe a buddhista papoknak rituális tisztálkodásképpen kötelező volt gyakran alámerülniük. Az iszlám vallásban pedig az Allah teremtette világ teljességét fejezte ki a testi tisztaság és az egészség.

Az átok és a rossz lemosása a régebbi korokban erősebb igényként jelent meg, mint a kosz vagy a kellemetlen szagok eltávolítása. A szakrális alámerítkezés, illetve a közösségi fürdőzés szakaszából a mai értelemben vett, pusztán a higiéniát célzó fürdés időszakába csak a második ipari forradalom után tudott továbblépni az emberiség.

Napjainkban

A csatornázás és a tömeges otthoni fürdés magas anyag- és technológiai igénye miatt csak a XX. század elején vált lehetővé, hogy lényegében bárki bármikor fürdővízhez juthasson. Ekkorra már a fürdés szerepe is átalakult: a kezdetben vallási, majd társasági szerep helyett általában azért fürdik ma az ember, hogy a sok bacilust tartalmazó kellemetlen koszréteget eltávolítsa a testéről.

Azonban ismét fontos szempont lett a fürdővíz minimális használata, ami ma már nem szakrális, pusztán környezetvédelmi szempontokat tekintve lényeges. Ha szeretnénk minél kevesebb vizet használni, célszerű zuhanyt építtetni a fürdőszobába. A kevesebb vízfogyasztás mellett kisebb helyet is foglal, mint egy kád, illetve könnyebben használható, s ez idősebb korunkra fontos szempont lehet.

Zuhanykabinok

Manapság, ahogyan sok minden másra, így a zuhanykabinokra is a sokszínűség jellemző. Találhatunk félkör, téglalap vagy négyzetes formájú zuhanyzókat. Vannak zuhanytálcás és zuhanytálca nélküli változatok. Használhatunk üveg vagy plexi ajtókat, de a legegyszerűbb megoldást, a zuhanyfüggönyt is alkalmazhatjuk.

Van arra is lehetőség, hogy kényelmes, akár kétszemélyes zuhanyzókat építsünk az otthonunkban is. Ha valaki nagyobb kényelemre vágyik, arra is van lehetősége, hogy beépített hidromasszázs fúvókákkal egészítse ki a zuhanyzóját.

Ha zuhanykabin építését, építtetését tervezi az otthonába, érdemes a Jakubi.hu zuhanykabin kínálatában körülnéznie: náluk minden igénynek és árfekvésnek megfelelő kínálatot megtalál.

(PR CIKK)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában