PR CIKK

2022.06.21. 14:08

Biztonságos-e téli gumit használni nyáron?

Azzal, ha valaki fent hagyja a téli gumikat nyári használatra is, biztosan megkíméli a pénztárcáját egy nagyobb kiadástól, legalábbis rövid távon. De nem áldozzuk-e fel a biztonságunkat ezzel?

Forrás: gumitop.hu

Mi a különbség a nyári és a téli gumik közt?

A legnagyobb különbség a nyári és a téli szezonra készült gumiabroncsok közt a futófelület anyaga, illetve a mintázata. A téli abroncsok olyan anyagból készültek, amely hidegebb időjárás esetén is rugalmas marad. Ezzel szemben a nyári gumik 7 Celsius-fok alatt már elkezdenek megkeményedni, ezáltal pedig egyre kevésbé teszik lehetővé a biztonságos vezetést.
 Ahhoz, hogy minden időjárásban biztonságosan vezethessen, a Gumitop.hu téli gumi, valamint nyári gumi kínálata tökéletes megoldást biztosít. Hatalmas különbség a téli, illetve a nyári gumik között a gumik mintázata, vagy más néven barázdái. Ezek az autó tapadását növelik, illetve télen a friss hóban megakadályozzák a kerekek kipörgését is. A téli gumik barázdáinak szélesebb és mélyebb kialakítása lehetővé teszi, hogy a hó belekerüljön, ezáltal is növelve az abroncs tapadását.

Mi lesz a téli gumival nyáron?  

Ahogy korábban is említésre került, a téli gumikat olyan anyagból készítették, amely hidegebb, egész pontosan 7 Celsius-fok alatti hőmérsékleten teljesít igazán jól. Ennek megfelelően ezen abroncsok melegben túlzottan rugalmasak és puhák lesznek. Ha pedig ez bekövetkezik, akkor a gumik veszítenek tapadásukból, valamint eldeformálódnak. Ez vezetés közben abban nyilvánul meg, hogy a féktáv megnő, illetve a kanyarban az autó tapadása nem lesz elégséges.
 A téli gumik meleg, esős napokon is rosszabbul teljesítenek a nyári vagy négy évszakos gumiabroncsokhoz képest. Emellett pedig gyorsabban kopnak és hangosabbak is, ha nem téli időszakban használjuk őket. Azáltal, hogy melegebb felületen vannak használva, gyorsabban kopnak, így a következő téli időszakra megint csak esedékes lesz egy új téli gumiszett beszerzése a biztonságos vezetéshez.
 

Négy évszakos gumi esetleg?

A téli gumi nyári használata mindenképpen felelőtlenség, hiszen a hosszabb féktávolság jelentheti a baleset és a biztonságos fékezés közötti különbséget. De mi a helyzet a négy évszakos gumikkal? Ahogy a nevükből is következik, ezen gumik ötvözik a téli és a nyári gumik előnyeit, de kompromisszumokkal. Egész évben biztonságosan használhatóak, viszont egy komolyabb hóesés esetén, hegyes vidéken vagy ahol nem takarították el a havat, ezek a gumik sem teljesítenek jól.

A négy évszakos gumik azonban kisebb utakra vagy városban használt autóknál tökéletesen szolgálnak, még télen is. Ha hosszabb utakról van szó, akkor pedig érdemes a szezonnak megfelelő abroncsokat választani, hiszen hosszú távon anyagilag és a biztonságunk érdekében is megéri.

(PR CIKK)

Címkék#alh_szon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában