PR CIKK

2022.08.11. 09:32

Mindenkinek van szeretetnyelve: a tiéd mi?

Sokat hallani mostanában arról, hogy nem mindegy, hogyan fejezzük ki érzéseinket mások iránt. Gary Chapman több könyvet is írt e témában, a nevéhez fűződik az öt szeretetnyelv ismertetése. Ha még nem hallottál arról, milyen módokon lehet tudatni a másikkal, mennyire fontos nekünk, akkor ez a cikk neked szól!

Egymásra hangolva


Napjainkban egyre több a válás, illetve az is rémisztő, hogy a kialakult párkapcsolatok nem tartanak egy-két hónapnál tovább. Sok szakember, párterapeuta foglalkozik a témával, és számtalan könyv is megjelent, amiben jó tanácsokat lehet olvasni.

Az egyik ilyen Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv – Egymásra hangolva című, 200 oldalas könyve. Ám akinek nincs ideje arra, hogy elolvassa ezt a hasznos írást, meg is hallgathatja hangoskönyv formátumban! A VOIZ hangoskönyv alkalmazás segítségével ugyanis ez, és további más olvasmányok is letölthetők a telefonunkra gyereknevelés, párkapcsolat témában.

Gary Chapman, a népszerű amerikai író, házassági tanácsadó jelenleg 4 könyvvel szerepel a VOIZ kínálatában, köztük a “Gyerekekre hangolva” című kiadványa is megtalálható.

Érdemes tehát házastársként, szülőként is tisztában lenni azzal, hogyan kell jól szeretni. Hiszen a szeretetnyelvek nem szólnak másról, minthogy úgy fejezzük ki érzéseinket, hogy abból a másik is tudja: szeretjük és elfogadjuk.

Milyen szeretetnyelvek vannak?

A szeretetnyelv fogalmát Gary Chapman hozta létre, s azóta már a pszichológiában is elfogadott a használata. Lássuk, miről is van szó! 

Az öt szeretetnyelv lényege a következő:

1. Elismerő szavak: amikor dicsérjük a párunkat, bókolunk neki, szavakkal fejezzük ki elismerésünket, az mindennél többet jelent számára.

2. Minőségi idő: akiknek ez a szeretetnyelve, szeretik, ha párjukkal hasznosan tölthetik az időt. Értékelik, ha a másik fél ilyenkor csak rájuk figyel, kikapcsol minden zajt. Nem kell ennek hosszú időnek lennie, elég egy közös vacsora is, de akkor a figyelem csak arra irányuljon, aki ezt igényli. 

3. Ajándékozás: ez sokak szeretetnyelve, és pont ők azok, akik úgy gondolják, kiengesztelhetik a másikat, ha valami drága dolgot vesznek neki. De ez nem minden esetben van így! Az ajándékozás szeretetnyelvét beszélőket érdemes meglepni saját készítésű dolgokkal, apróságokkal, fontos, hogy mindez azt fejezze ki: gondoltunk a másikra. 

4. Szívességek: sok-sok minden tartozhat ide! Akiknek ez a szeretetnyelvük, szeretik, ha a társuk megcsinál helyettük olyan dolgokat, amik megkönnyíthetik az életet. Legyen az főzés, bevásárlás: minden, amivel időt és energiát lehet nyerni.

5. Testi érintés: nem csak az intim együttlétek tartoznak ide! Az ölelés, a kézen fogva sétálás, a tévé előtti összebújás is fontos azoknak, akik a testi érintések által érzik, hogy szereti őket a másik.

Saját szeretetnyelvünk

Ahhoz, hogy megtudd, mi a te elsődleges szeretetnyelved, érdemes megismerkedned mind az 5 nyelv jellemzőjével! Egy kis önismerettel hamar kiderítheted, rád melyik igaz. Ebben is segítségedre lehet a VOIZ oldala, ahol számos önfejlesztő könyv is szerepel!


(PR CIKK)

Címkék#szeretet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában