PR CIKK

2023.03.17. 07:00

Tedd meg most! Adj vérplazmát a BioLife-nál!

A BioLife tíz magyarországi plazmaközpontja közül az első 2016 januárjában nyitotta meg kapuját Nyíregyházán, a Nyír Plázában.

Nagy-Domokos Attila, a nyíregyházi BioLife plazmaközpont vezetője

Fotó: Dodó Ferenc

Miért, hogyan és kiknek segítünk azzal, ha vérplazmát adunk? És hogy pontosan mi is történik a BioLife nyíregyházi plazmaközpontjában? Ezekre a kérdésekre adott választ Nagy-Domokos Attila, a központ vezetője.

- A vérplazmánkban lévő összetevők fontos feladatokat látnak el a szervezetünkben. Bizonyos betegségek esetén – mint például a vérzékenység vagy az immunhiány – ezen alkotóelemek nincsenek kellő mennyiségben jelen a szervezetben, vagy jelen vannak ugyan, de nem működőképesek, aminek pedig komoly egészségügyi következményei lehetnek – mondja a nyíregyházi központ vezetője.

A vérplazmaadás azért is fontos, mert magát a plazmát nem lehet mesterségesen előállítani.

Plazmaferezis gép.
Fotós: Dodó Ferenc

Mi az a plazma?

Az emberi szervezetben körülbelül 5-7 liter vér található. A vérplazma a sárgás színű folyékony alkotóelem, és a vérünk körülbelül 55 százalékát teszi ki. A fennmaradó 45 százalékot a vörös- és fehérvérsejtek, valamint vérlemezkék alkotják. Az értékes plazmafehérjékből számos létfontosságú gyógyszer készül. Napjainkban egyre több beteg életkilátása és életminősége függ a plazmaalapú gyógyszerektől. Bárki kerülhet élete során olyan helyzetbe, hogy vérplazmára lesz szüksége,  például egy sürgősségi beavatkozás vagy műtét során.

– Úgy tapasztaljuk, hogy a BioLife magyarországi működési területén ebben a régióban nagy a hajlandóság a vérplazmaadásra. Ennek nyilván sok oka van, köztük az anyagi kompenzáció, amelyet a donorok a befektetett idejükért kapnak, de sokan jönnek olyanok is, akik egy beteg rokon, ismerős miatt szeretnének plazmát adni, vagy csak egyszerűen úgy gondolják, adni, segíteni valakinek jó dolog – mondta a nyíregyházi BioLife központ vezetője.

Hozzátette, a magyarországi központokban összegyűjtött plazmát a BioLife az európai gyáraiban dolgozza fel, ahol a plazmából több mint 20 különböző, akár életmentő terápiát készítenek. A BioLife hazai plazmaközpontjainak anyavállalata a több, mint 240 éves Takeda globális gyógyszeripari vállalat, így a plazmagyűjtéstől kezdve a kutatás-fejlesztéstől a feldolgozásig és a rászorulókhoz való eljuttatásig a teljes folyamatot a cég végzi.

Nagy-Domokos Attila elmondta, hogyan zajlik a plazmaadás, és a donorok számára milyen előnyökkel jár: „A leendő donort telefonos vagy online regisztráció után egy előzetesen egyeztetett időpontban már fogadják is, a plazmaadás előtt pedig mindenkinek részt kell vennie egy alapos orvosi vizsgálaton, ezáltal a donor rendszeres és ingyenes egészségügyi ellenőrzést is kap.

Vannak kizáró tényezők: a plazmaadónak 18 és 60 év közötti korúnak és minimum 50 kilogrammnak kell lennie, illetve friss tetoválással vagy piercinggel sem szabad vérplazmát adni. Részletes információ a donáció feltételeiről és a kizáró okokról a https://teddmegmost.hu/ oldalon található.

Az átlagos plazmaadási idő nagyjából negyvenöt perc. Egy kényelmes ágyra kell lefeküdnünk, majd „nyújtanunk” a karunkat, és az automata gép már működésbe is lép: a vérünkből kinyert sárga színű plazmát egy külön tasakba gyűjti, a vér piros része pedig visszakerül a véráramlásba. Ez egy teljesen steril, biztonságos folyamat, ami egyszer használatos eszközökön keresztül történik.

Plazmaadás
Fotós: Dodó Ferenc

– A leadott vérplazmával olyan gyógyszerek elkészítéséhez járulhatunk hozzá, amik a különféle immunhiányos betegségekkel küzdő emberek gyógykezeléséhez alkalmaznak. Egy hemofíliás (vérzékeny) beteg éves gyógykezeléséhez 1200 donáció szükséges – mondta el Nagy-Domokos Attila.

A nyíregyházi BioLife központ vezetője kiemelte, mivel az emberi szervezet nagyon gyorsan pótolja a plazmával levett alkotóelemeket, plazmát 72 óránként, évente legfeljebb 45 alkalommal lehet adni. Ez államilag szabályozott szám, ahogy az is: aki plazmát ad, annak évente egyszer kötelező vért is adnia, hiszen a plazmaadás és a véradás egyaránt fontos.

A központvezető büszkén tette hozzá: van olyan donorjuk, aki közel háromszáz alkalommal adott már vérplazmát. Olyan is van, aki egész egyszerűen azért kezdett el egészségesebben élni, mert tudta, a vérplazmáját mások gyógyítására használják fel, ez pedig arra motiválta őt, hogy rendszeresen visszajárjon, és emellett egészségesen éljen.

Hazánkban számos betegség kezelésére használják a vérplazmát, ideértve a vérzékenységet, a veleszületett vagy szerzett immunhiányt, illetve az immunrendszer zavara miatt jelentkező vérképzőszervi és idegrendszeri betegségeket. Élete során bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy plazmából származó készítményre szorul, mert egy sürgősségi beavatkozás során vagy egy égési sérülés kezelésénél is szükség van vérplazmára.

A nyíregyházi Mócsán Katalin rendszeres plazmaadó, születése után ő maga is kapott plazmából készült gyógyszereket, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ő is plazmaadó lett.

– Egy korábbi munkatársam javaslatára mentem először plazmát adni. Átestem egy komoly egészségügyi vizsgálatom, és szerencsére nem volt gond, így lehettem donor. Én eddig már kétszáz alkalommal donáltam. Ha plazmát adunk, akkor évente kötelező véradáson is részt venni. Úgy gondolom, ha csak ennyivel is, de hozzájárulhatok mások gyógyulásához – beszélt saját tapasztalatairól Mócsán Katalin.
(PR CIKK)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában