Szponzorált tartalom

2020.09.18. 11:34

5 dolog, amire figyelned kell, ha ősszel kerékpároznál

Ismét elérkezett az ősz, ez pedig azt jelenti, hogy ideje még jobban odafigyelni kedvenc kétkerekűnkre. Most Magyarország vezető világítási e-kereskedőjének, a Lumenetnek a segítségével adunk szakértő tippeket, hogy mire figyelj, ha ősszel kerékpárra ülnél:

1. Figyelj a világításra

Az bizonyára senki számára sem meglepő, hogy éjszaka különösen fontos, hogy autónkkal megfelelően lássunk. Azzal azonban már csak kevesebben törődnek, hogy kerékpárjuk is megfelelően világítson – ezzel is segítve a saját és a többi közlekedő tájékozódását. A legfontosabb, hogy magukhoz a kerékpárokhoz hasonlóan a lámpáknál is a minőségre kell törekedni, a túlságosan olcsó, külföldi webáruházas darabok gyakran silány minőségüknek köszönhetően inkább csak bosszúságokat okoznak, mintsem hasznosak. Az egyik, hogy jellemzően igen rövid az élettartamuk, illetve sem fényerejük, sem egyéb tulajdonságaik nem egyeznek meg az adatlapon feltüntetett információkkal. Ráadásul a garancia is kérdéses, hibás termék esetén nehezen érvényesíthetjük a jogainkat. Épp ezért, ha új kerékpárlámpát vásárolsz, három dologra figyelj: a fényerőre, a tölthetőségre és a garanciára. Ez utóbbi legyen legalább 2, de jobb esetben 4 év – a hosszú időtartam jól jelzi, hogy a gyártó és a forgalmazó bízik a termékben. A tölthetőség a beépített akkumulátoros lámpáknál számít, ez mutatja meg, hány teljes lemerülési és feltöltési ciklust visel el úgy az akkumulátor, hogy kapacitása nagy részét még megőrzi. Egy legalább 200 ciklusossal biztosa nem lősz mellé.

A pontos fényerőt lumenben adják meg, ez az olcsóbb modelleknél 100-150, a drágábbaknál akár 1000 is lehet. Fontos, hogy amennyiben egy noname modellen 2-3000 lumenes érték olvasható, ott garantáltan kamuról van szó.

Városi használatra elegendő lehet 300 lumenes fényerejű kerékpárlámpa, de ha sokat mész kivilágítatlan útszakaszokon, jobban jársz egy legalább 500 lumenessel. Bátran ajánljuk a Lumenet CatEye kerékpárlámpáit, amelyek között 500-tól 1100 lumenes fényerőig többféle modell érhető el.

Legvégül pedig nézd meg, mit tud a konkrét kiszemelt modell: például a 40 ezer forint alatti összegért megvásárolható CatEye AMPP1100 5 világításfunkciót, speciális lámpabúra- és lencsekialakítást nyújt, ennek köszönhetően előre és oldalra is széles tartományban világít, ráadásul igen könnyű, alig 200 gramm.

Első Cateye kerékpár lámpa

2. Kiemelten fontos az átvizsgálás

Akárcsak autónkat, úgy kerékpárunkat is célszerű időszakosan átvizsgálni: a fékrendszer, a mozgó alkatrészek és a lánc vizsgálata is segíthet abban, hogy felfedezd a közelgő problémákat. Ez természetesen minden időszakban ajánlott, ősszel azonban különösen érdemes arra figyelni, hogy minden rendben legyen, hiszen ilyenkor az időjárás viszontagságai miatt nagyobb terhelésnek van kitéve a kerékpár. Ha elakarod kerülni, hogy a lánc a lánckerékkel együtt idő előtt elkopjon, akkor kellő mennyiségű kenőanyaggal végezd el a szükséges alkatrészek kenését. Érdemes még a bowdenek és a fékpofák állapotát is ellenőrizni.

3. Ügyelj arra, hogy jól lássanak

Természetesen nemcsak az a fontos, hogy mi lássunk, az sem árt, ha a közlekedés többi résztvevője megfelelően észleli a mi jöttünket. Ennek egyik fontos eleme a fényvisszaverős ruházat, illetve a hátsó világítás is. Tény, hogy a legtöbb figyelmet az első kerékpár lámpák kapják, de te azért a hátsókra is figyelj oda: egy megfelelő hátsó kerékpár lámpa ugyanis segít abban, hogy még a legsötétebb útszakaszokon is azonnal észleljen a mögötted érkező. Ajánlott nagy fényerejű, akár automatikus bekapcsolással, mozgásérzékeléssel ellátott példányt vásárolni. Erre ugyanis akkor is számíthatunk, ha véletlenül mi magunk elfelejtetnénk felkapcsolni a lámpát.

Hátsó Cateye kerékpár lámpa

 

4. Jöhet a kerekek ellenőrzése!

A kerekek állapotát sem szabad félvállról venni, hiszen ez az egyetlen felület, amellyel kerékpárunk menet közben érintkezik az úttal. A legfontosabb, hogy a futófelület ne legyen sérült, illetve a minta mélysége is megfelelő legyen. A simára kopott gumiköpeny hatására ugyanis legyengül a tapadás, ez pedig az őszi csúszós, nyálkás időben komoly gondot okozhat. Szintén gond lehet, ha a kerekek nincsenek megfelelően kicentrírozva: a kiegyensúlyozatlanság rontja a stabilitást, ez pedig balesetet is eredményezhet. Téli használathoz ajánlott feltenni a téligumit is, hiszen ennek segítségével akár havas-jeges úton is megfelelő tapadással közlekedhetsz.

5. Nem mindegy, hol mész!

A biztonságos közlekedésbe nemcsak kerékpárunk jó állapota, de útvonalunk helyes megválasztása is beletartozik. Célszerű rövidebb utat választani, illetve az úthálózat minősége és az esetleges, útközben felbukkanó akadályok is fontos szempontot jelentenek egy baleset megelőzésében. Amennyiben te is szeretnéd figyelemmel követni egy-egy kerékpáros utad és pontosan megismernéd, hogy mekkora távolságot, mennyi idő alatt tettél meg, vásárolj egy minőségi kerékpár computert, amely folyamatosan figyelemmel követi utad minden pillanatát.

Vezeték nélküli Cateye kerékpár computer

(PR cikk)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában