Szponzorált tartalom

2020.12.02. 16:08

A nagy értékű ajándékokat is vegyük be a lakásbiztosításunkba!

Közeleg a karácsony, és bizony, ilyenkor elő szokott fordulni, hogy nagyobb értékű ajándékot kapunk, vagy éppen adunk a szeretteinknek. A nagy öröm közepette viszont könnyen megeshet, hogy az ajándék sorsát illetően nem vagyunk elég körültekintők.

Forrás: pannonsafe.hu

Ami persze valahol érthető, hiszen senki sem gondol szívesen arra, hogy valami baj történik, de érdemes minden eshetőséget számításba venni, így erősen ajánlott utánajárni a nagy értékű ajándékok biztosításának is.

Ajándékok biztosítása az üzletben

Szerencsére egyre elterjedtebb a termékek biztosításának azon módja, amikor maga a gyártó, esetleg az üzlet vállal bizonyos fajta garanciákat a nagy értékű árukra. Ám ez alatt nem feltétlenül a hagyományos termékgaranciát kell érteni.

Van lehetőség külön biztosítás megkötésére is, amiért természetesen külön kell fizetni, ám sok mindenre kiterjedhet, amik ellen a sima termékgarancia nem nyújt védelmet.

Nagyértékű telefonoknál például létezik törésbiztosítás, ami az önhibából fakadó törések esetén is ingyenes szervizelést, vagy akár cserét is jelenthet. Sőt, még olyan biztosítás megkötésére is van lehetőség, aminek köszönhetően egy esetleges lopás esetén új készüléket kapunk.

A biztosítási díjak attól függően változnak, hogy mire kötünk szerződést.

Persze minden kárt igazolni és bizonyítani szükséges.

Fontos viszont megjegyezni, hogy az ilyen jellegű biztosítások általában korlátozott időtartamra szólnak, ahogyan a meghosszabbítási lehetőségek sem végtelenek.

Nagy értékű ajándékok felvétele a lakásbiztosításba

Kevesen vannak tisztában ezzel, de a lakásbiztosítás megléte nem azt jelenti, hogy a lakásban megtalálható értéktárgyak is automatikusan biztosítva vannak. Minden nagy értékű tárgyat érdemes bevetetni a biztosításba.

Ennek fényében tehát, ha egy drága elektronikai eszközt kapunk például karácsonyi ajándékként, akkor érdemes megnézni, hogy az ára a biztosítási értékhatár fölött van-e. Amennyiben igen, úgy mindenképpen érdemes felkeresni a biztosítónkat, és egyeztetni vele arról, hogy az adott tárgy is szerepeljen a lakásbiztosításban.

Ha ez nem történik meg, és például egy beázás miatt tönkremegy, vagy egy betörés során elviszik, akkor azt a biztosító nem fogja megtéríteni, hiszen nem is volt tudomása az adott tárgy létezéséről és értékéről.

A Pannon-Safe lakásbiztosítási szakértője szerint a 300 ezer forint fölötti értékkel bíró ajándékokat és egyéb értéktárgyakat mindenképpen érdemes bejegyeztetni.

Ezzel azonban a biztosítási díj mértéke megváltozhat.

Nem csak használati tárgyakra érdemes biztosítást kötni

Fotó: pannonsafe.hu

Az ékszerek mindig, így karácsonykor is kedvelt ajándékoknak számítanak. Ha egy drága és különleges ékszert kapunk ajándékba – amit nem hordunk állandóan -, úgy azt is érdemes felvenni a biztosított tárgyak közé.

Ám ezen túlmenően az ékszerek némi plusz védelmet is igényelnek: az apróbb értéktárgyakhoz szükséges beszerezni egy értéktárolót, széfet is. Ugyanis, ha nem ebben tartjuk és egy betörő megszabadít minket tőle, a biztosító sajnos nem fogja megtéríteni a keletkezett kárt, hiába szerepel a biztosításban.

Ha tehát egy nagy értékű tárgyat kapunk ajándékba egy szerettünktől, mindenképpen gondoskodjunk annak biztosításáról. Ha pedig mi vagyunk az ajándékozók, úgy hívjuk fel az ajándékozott figyelmét arra, hogy járjon utána a biztosítási lehetőségeknek.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában