Fogyasztóvédők

2021.01.03. 10:03

Újabb fogyasztóbarát pénzügyi termék érhető el 2021 januárjától

Jönnek a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelek.

A Magyar Nemzeti Bank három éve elsőként a lakáshitelek piacán vezette be a fogyasztóbarát minősítési rendszert, amelyet második lépésként kiterjesztett az otthonbiztosításokra is. 2021 januárjától pedig elérhetővé válnak a minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönök is.

A „Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel” (MSZH) minősítés célja, hogy az ügyfelek széles köre által elérhető, könnyen érthető, áttekinthető feltételrendszerű, egyszerű és gyors ügyintézés mellett felvehető személyi hitelek kerüljenek forgalomba 2021 januárjától.

Az MNB a három éve indult Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek sikerére alapozva döntött a személyi kölcsönök piacán is egy minősítési keretrendszer bevezetése mellett.

A fogyasztóbarát koncepció fő szempontjai a hitelfelvételi folyamat és a törlesztőrészletek kiszámíthatósága, a minősített ajánlatok egyszerű összehasonlíthatósága, ezen keresztül a piaci verseny erősítése és a kamatfelárak mérséklése.

A hitelnyújtók önkéntesen pályázhatnak a minősítésre, és ha megfelelnek az MNB által meghatározott szigorú kritériumoknak, melyek mindegyike a fogyasztók érdekeit szolgálja, akkor személyi hitel konstrukciójuk elnyerheti a „Minősített Fogyasztóbarát” minősítést.

Fogyasztóbarát személyi kölcsönt kizárólag már meglévő hitel kiváltására és szabad célra lehet igényelni.

Kamata a teljes futamidő alatt végig fix, azt a pénzintézet nem változtathatja meg egyoldalúan.

Amennyiben a hitel összege meghaladja az 500 ezer forintot, akkor kamata legfeljebb 10 százalékponttal haladhatja meg a referenciamutató értékét. Ha a hitel összege 500 ezer forint alatt van, akkor a kamatfelár mértéke legfeljebb 15 százalék lehet. Kizárólag olyan törlesztés megengedett, melynek során egyenlőek a havi törlesztőrészletek .

A fogyasztóbarát személyi hitel maximális futamideje 7 év lehet. Ettől vannak hosszabb futamidejű személyi kölcsönök is a piacon. A hosszabb futamidő alacsonyabb törlesztőrészletet eredményez, nem szabad azonban elfelejteni, hogy a hosszabb futamidő alatt – mivel a bank pénzét tovább használjuk – összességében többet kell visszafizetni egy kölcsönre.

A folyósítási díj maximuma a hitelösszeg 0,75%-a, teljeskörű online hitelfelvétel esetén pedig folyósítási díj nem számítható fel. Az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 0,5%-át, míg 1 évnél rövidebb hátralévő futamidő esetén az előtörlesztés díjmentes.

MSZH igénylése esetén pénzintézet nem írhatja elő a hitelnyújtás feltételeként olyan szolgáltatás igénybevételét, melyért az adósnak fizetnie kellene.

A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelt forgalmazó hitelezők meglévő ügyfeleik részére 2021. április 1-től, míg új ügyfeleik részére 2021. július 1-től kötelesek lehetővé tenni a teljeskörű online hitelfelvételt.

A minősített személyi hitel folyósítási határideje legfeljebb 3 munkanap lehet, online hitelfelvétel esetén pedig 2 munkanap. Jelenleg a pénzintézetek átlagosan 3-5 munkanap alatt hoznak döntést egy személyi kölcsön igénylésével kapcsolatban, vagyis a hiteligénylők gyorsabban megkaphatják a kért összeget.

Az online hiteligénylés ráadásul nemcsak gyorsabb, de olcsóbb is, hiszen ebben az esetben a pénzintézet nem kérhet folyósítási díjat.

Az MNB összehasonlító oldalán lévő kalkulátor segítségével megtalálhatóak lesznek az egyes banki MSZH ajánlatok. Érdemes használni ezt az összehasonlító oldalt, mert a hitelező az ott kalkulált feltételekkel egyezően vagy annál kedvezőbb feltételek mellett köteles az igénylővel szerződést kötni.

Ha a témával kapcsolatban további kérdésük van, azt javasoljuk, hogy hitelfelvétel előtt kérjék az országos Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat díjmentes segítségét.

Elérhetőségek:

Cím: 4400 Nyíregyháza, Széchenyi u. 2. II. em.

Telefon: +36 30 650 1029 (ügyfélfogadási időben!)

Ügyfélfogadás:

HÉTFŐ: 8:00-14:00

SZERDA: 10:00-16:00

CSÜTÖRTÖK: 8:00-14:00

Pénzügyi Navigátor. Utat mutat a pénzügyekben.

(PR cikk)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában