Szponzorált tartalom

2021.02.16. 09:51

Mit érdemes tudni a szemeteszsákgyártásól?

Szinte hihetetlen, hogy egy olyan mindennapos használati cikknek, mint a szemeteszsák, milyen kalandos az előtörténete.

 

Forrás: parainesis.hu

Többféle színű, méretű és rendeltetésű szemeteszsákot használunk, kozmetikait, füleset, húzószalagosat, vékonyat és vastagot. Mindenkinek megvannak a kedvelt méretű és formájú zsákjai.

Magánemberként általában megelégszünk a kereskedelmi forgalomban kapható méretekkel és kiszerelésekkel, vállalkozóként azonban van más lehetőségünk is, ennek járunk utána ebben a cikkben.

A szemeteszsák története dióhéjban

Az első szemeteszsák Harry Canylyk kanadai vállalkozó és társa, Larry Hanse nevéhez fűződik. Az 50-es években útjára indított zsákokat eleinte csak a kórházak használták, a kórházi hulladék ártalmatlanítására, hogy a hulladékban fellelhető baktériumok ne tudjanak kiszabadulni. Később a zsákok a háztartásokba is eljutottak, és egy cég meglátta ebben az üzleti lehetőséget és megszerezte a zsákok gyártási jogát, majd GLAD néven hozta forgalomba a terméket az 1960-as években.

A szemeteszsákgyártás menete

A szemeteszsákokat legtöbbször polietilénből gyártják, amely könnyű, rugalmas, ugyanakkor kemény műanyag. A gyártási folyamatba általában pellet – apró, kemény, henger alakú darabok – formájában kerül be. A pelletek először hatalmas tartályokba kerülnek, majd egy extruder 200-240 fokon megolvasztja ezeket. Az így keletkezett masszát egy szerszám segítségével gyűrűvé formálják.

A gyűrűből fújással egy nagy buborék képződik, amelyet hengereken vezetnek át. A hengerlés után sík fólia lesz az eredmény, amelyet először a megfelelő szélességűre szabják. A fóliacsövet hővel zárják le, ezután perforálják, és hosszúságban is a kívánt méretre vágják. Az utolsó fázis a hajtogatás vagy tekercselés és a csomagolás.

Egyedi szemeteszsákok készítése

Vállalkozásoknál sűrűn előfordul, hogy a szabvány méretű és/vagy vastagságú zsákok nem felelnek meg a speciális igényeiknek. Ilyenkor érdemes számításba venni az egyedi gyártást és az elvárásoknak legjobban megfelelő méretű, teherbírású és vastagságú szemeteszsákot legyártatni. Ajánlatkérés előtt a következőket kell átgondolni:

1. Elsődleges vagy újrahasznosított alapanyagból készüljön?

Az újrahasznosított műanyagból készült zsák jóval olcsóbb, de lehet benne olyan szennyeződés, amely rontja a strapabíróságot.

2. Milyen vastagságú legyen?

Az anyagvastagság 12 mikrontól 200 mikronig terjedhet. Nagyobb zsákmérethez érdemes erősebb, tehát vastagabb zsákot gyártatni. Ha tanácsra van szüksége, kérjen konzultációt a Parainesis szakembereitől, illetve kérjen mintát!

3. Milyen kivitelben készüljön

Választhat a tekercses vagy a lapraszerelt, normál vagy behúzószalagos kivitel közül.

4. Mekkora legyen?

Hány literes vagy centiméteres legyen a szemeteszsák? Ez függ attól, mire szeretné használni, mit szeretne beletenni.

(PR cikk)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában