pr-cikk

2021.06.16. 09:59

Megerősödött benne a továbbtanulási szándék

A tizennégy esztendős vasmegyeri Horváth Melissza sokat köszönhet mentorának, Papp Petrának.

Fotó: KELEMEN_GERGO

A Tanítsunk Magyarországért Program az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és a Klebelsberg Központ együttműködésében létrejött, 2018. decemberében útjára indított komplex, főként a kortárs mentorálás módszerére építő szakmai program, melynek célkitűzése kettős.

A mentorálásba bevont általános iskolások olyan készségeket, képességeket és társadalmi mintákat sajátíthatnak el, melyek hosszútávon segíthetik tanulmányaik sikeres befejezését és munkaerőpiaci elhelyezkedésüket. Emellett a program fontos célkitűzése a közösségépítés, a fiatalok felelősségvállalásának elmélyítése.

Segítség és motiváció

Horváth Melissza is részt vesz a Tanítsunk Magyarországért Programban. A tizennégy éves vasmegyeri diáklány hasznosnak vélte a mentorával, a Nyíregyházi Egyetemen magyar-történelem szakon tanuló Papp Petrával eltöltött szűk másfél esztendőt.

Horváth Melissza Olga – mentorált kisdiák, Vasmegyeri Megyer Vezér Általános Iskola tanulója
Papp Petra – Melissza mentora, a Nyíregyházi Egyetem hallgatója, a Tanítsunk Magyarországért program mentornagykövete

– Rettentően élveztem az elmúlt időszakot, nagyon jól éreztem magam Petrával, aki megerősített abban, hogy fontos a továbbtanulás, és hogy milyen előnyökkel is jár az, ha valaki komolyan veszi az iskolát. Rengeteget segített és motivált engem. A jövőben szeretnék szakmát, majd érettségit szerezni, ezért a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Technikumba jelentkeztem, ahová felvételt is nyertem – mondta lapunknak Melissza, aki mentorával járt moziban és közösen kirándultak is, voltak a nyíregyházi Nyírpapír Kft.-nél egy vállalati látogatáson, ahogy a szakmaválasztásról is sokat beszélgettek.

– Amikor a koronavírus miatt kevesebbet tudtunk személyesen találkozni, olyankor videóhívással tartottuk a kapcsolatot. Webáruházi technikus szakra fogok járni szeptembertől. Sokat tettem azért, hogy elérjem a célomat, ebben sokat segített Petra – büszkélkedett a vasmegyeri fiatal lány.

– Van négy kisebb testvérem, a legnagyobb 13 éves. Ő is bekerült a Tanítsunk Magyarországért Programba, neki is Petra lesz a mentora – említette nagy örömmel Melissza, aki már szerepelt a megyei napilap, a Kelet-Magyarország hasábjain akkor, mikor az iskolájukban ünnepélyes keretek közt átadtak egy teqball asztalt.

– Azt a cikket anya kivágta és a mai napig féltve őrizgeti – tette hozzá.

Ezt megerősítette Hutkainé Rózsa Renáta, Melissza édesanyja is, aki rettentően büszke a lányára.

– Nagyon sokat köszönhetünk Petrának, akinek a munkáját teljessé, sikeressé tette, hogy Melissza rögtön partner volt az együttműködésben. Hál’ Istennek nyitott és fogadókész volt, nem kellett egy percig sem noszogatnom őt. Aminek külön örülök, hogy a testvérei előtt jó példával szolgált. Látták, hogy ha valamiben hiszünk és hajlandóak vagyunk áldozatot hozni és tenni érte, el tudjuk érni a kitűzött céljainkat. Melissza esetében ez a továbbtanulás volt – mondta lapunknak Hutkainé Rózsa Renáta.

Kihozni a maximumot

A Tanítsunk Magyarországért Program célcsoportját a kistelepülésen élő általános iskolás tanulók képezik. A melléjük szegődő mentorok feladata, hogy megmutassák nekik a településen túli világ izgalmait és lehetőségeit – az állatkertet, a múzeumot, a középiskolákat, a vállalkozásokat, hogy lássák, hányféle foglalkozásból, hányféle jövőből választhatnak. Egy mondatban összefoglalva, segítsék őket abban, hogy képesek legyenek kihozni magukból a maximumot – legyen az szakmaszerzés, érettségi, továbbtanulás, sport, művészetek és a végén elhelyezkedés a munkaerőpiacon.

A program 2018. decemberi indítása óta egy szintet már lépett. Az indulásnál bevont négy egyetem 188 hallgatója 796 diákot mentorált 35 településen. A 2020-as őszi félévben a járványhelyzet ellenére már hét egyetemről kerültek ki hallgatók összesen 377-en, akik 1633 általános iskolást mentoráltak 58 településen. Ebben a félévben már 549 mentor és 2326 mentorált vesz részt a programban.

PR-cikk

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában