nyírcsaholy

2021.06.04. 10:15

Trianon tanulsága, hitünk megtartása…!

1920. június 4. délelőtt tíz óra: Budapesten és országszerte megkondultak a harangok, a gyártelepek megszólaltatták szirénáikat és a borongós, őszies levegőben tovahömpölygő szomorú hanghullámok a nemzeti összeomlás fájdalmas gyászát jelentették.

Hazátlanná váltak magyar emberek, megfosztották őket nemzetiségüktől, hű és becsületes magyar mivoltuktól.

„Csonka Magyarország nem ország, egész Magyarország mennyország! „ hangzott a nép ajkán. Magyarország nemzeti gyászba borult, eltemettük közös múltunkat, jelenünket és jövőnket. Ezen a napon térdre kényszerítettek bennünket, de méltón felálltunk ebből a megrendítő helyzetből. Fontos, hogy ápoljuk a határainkon túl élő magyarokkal a kapcsolatot, ezzel is emlékezve arra, hogy ők is közénk tartoznak, a határok meghúzása, az eltérő hivatalos nyelv használata nem törölheti ki szívünkből az összetartozás erejét!

Ma emlékezünk arra a napra, amikor az I. világháborút lezáró békeszerződés megcsonkította hazánkat, mely napot történelmünk egyik legnagyobb kudarcaként tartunk számon, de elmondhatjuk, hogy a kudarcból tanulnunk kell, a hazánkért harcolni kell!

Trianon tanulság a magyarság számára. Tartsuk meg nemzeti szuverenitásunkat, de ápoljunk jó kapcsolatot szomszédainkkal, törekedjünk a békére, mert összefogásban az erő!

 

Nyírcsaholyban a központi parkunkban elhelyezett Trianoni emléktábla előtt gondoljunk arra, hogy tanulnunk kell a hibáinkból és emlékezzünk úgy ezen a napon,

hogy mi egy túlélő nemzet vagyunk, ezért soha ne veszítsük el hitünket!

Magyar Csabáné

Nyírcsaholy Község polgármestere

(PR)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában