hirdetés

2021.09.14. 12:06

Valóban csak sertésből készülhet jó kolbász?

A kolbászt mindenki ismeri, akár hideg felhasználásáról van szó, akár meleg ételekbe való alapanyagként, mindenki találkozott már vele.

Magyarországon a sertéskolbász a legelterjedtebb, de bizony más állat húsából is készülhet ez a finom csemege.

Mióta eszünk kolbászt?

A kolbászt már az ókori görögök is ismerték, a Római Birodalomban is igen nagy népszerűségnek örvendett. Onnan a germánok vették át készítésének titkát, itt is nagyon kelendő lett ez a szárazáru. Egy legenda szerint 1601-ben két német város is vetélkedett azon, ki tud hosszabb kolbászt készíteni, a versenyt a königsbergiek nyerték meg, akik 636 méter hosszú húskészítményt állítottak elő!

Természetesen a mai kolbászok ennél jóval rövidebbek. A legismertebb kolbászfajta, a gyulai általában 18-26 centiméter hosszú, míg a csabai kb. 20-55 centiméter közötti lehet. Magyarországon a középkortól kezdve készítenek kolbászt, a 18-19. század óta a disznóvágások elmaradhatatlan eledele.

A gépiesítésnek köszönhetően ma már nagyüzemben is gyártják őket, füstöléssel, érleléssel készítik, így kerülnek a boltok polcaira.

Szamár, ló, szarvas? Miből készülhet még kolbász?

Hazánkban a legismertebbek a sertésből készült kolbászok, amelyeket vékonykolbászként, parasztkolbászként vagy pároskolbászként vásárolunk meg az üzletekben. Alapanyaguk 60%-a disznóhús, 40%-a szalonna, ami ahhoz kell, hogy zsírosabb legyen a töltelék. Ezt fűszerezik paprikával, de nem hiányozhat belőle a só sem. Szokták még ízesíteni köménnyel, fokhagymával és egyéb fűszerekkel is. De ezenkívül más is kerülhet a kolbászba, és így igazi különlegesség jön létre!

A kísérletező kedvű ínyencek például rendelhetnek házi szilvalekvárral ízesített terméket a KolbászPosta.hu áruház vékonykolbász kínálatából, ahol még szamárkolbászt, továbbá lóból, szarvasmarhából, mangalicából vagy akár szarvasból készült pároskolbászt is kapni.

Egyedi ízviláguknak köszönhetően ezek igen keresett húskészítmények, melyeket a gyors házhoz szállításnak köszönhetően akár másnap fogyaszthatunk. Finom szendvicsek, hidegtálak készíthetők belőlük, könnyen szeletelhetők.

A gyulai és a csabai kolbász

A hagyományos ízek kedvelői persze elsősorban gyulai vagy csabai kolbászt választanak. Ezek a sertésből készült ételek ma már a hungarikumok közé kerültek, hiszen nagyon népszerűek. Gyártásuk a 19. században kezdődött meg. A csabai kolbász bors nélkül készül sok paprika hozzáadásával, mindig csípős. A vöröses színű húst 4-5 centiméter átmérőjű bélbe töltik.

A gyulai kolbász ezzel szemben vékonyabb, a rudak átmérője 2-3,5 centiméter. Ebbe bors és őrölt kömény is kerül, jellegzetes ízvilágát a szalonna és a fűszerek harmóniája adja.

Mindenképp érdemes megkóstolni a kolbászféleségeket, hiszen ezek a magyar konyha alapanyagai is egyben.

PR

Címkék#pr#alh_szon
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában