hirdetés

2021.10.15. 11:22

Lézeres szemműtét: hogyan zajlik, mit kell tudni?

Lehet, hogy egyre modernebb szemüvegeket gyártanak, az éles látás azonban sokkal jobban szokta az embereket érdekelni.

Pár évtizeddel ezelőtt csak álmodni mertünk a modern műtétekről, amik pár másodperc alatt megjavítják a szemünket, ma azonban az álomból valóság lett!

Hogyan műthető a szem?

A szemet többféleképpen lehet műteni, a legjobb a lézeres szemműtét, aminek szintén több fajtája van. A látáskorrekció egyik lehetősége, hogy a szaruhártya védőrétegén eltávolítják a hámsejteket, és utána megkezdődik a kezelés. A korrekciót innentől kezdve a lézer végzi el, ami alatt a betegnek csak nyugodtan és mozdulatlanul kell feküdnie. Az eljárás során NEM érzünk fájdalmat.

Ki műthető?

Erre a kérdésre csak a szakember tud válaszolni, miután részletes vizsgálatot végzett. A lézeres szemműtét első lépése mindig az alapos szemészeti vizsgálat. A vizsgálat során felmérik a szem állapotát, a szaruhártya felszínét, fénytörési hibáit, megkeresik az esetleges ellenjavallatokat, tehát bátran kimondhatjuk, hogy biztosra mennek. A lézeres szemműtét a Focus Medicalban is elvégezhető a fenti vizsgálatokkal együtt.

Sajnos nem mindenki műthető, ezt el kell fogadnunk, de a vizsgálat megmutatja, hogy mire számíthatunk. A vizsgálat végén a szakember tudja, hogy milyen kezelésekre vagyunk alkalmasak, valamint azt is azonnal megtudjuk, hogy mekkora mértékű látásjavulásra számíthatunk. A szerencsésebbek azonnal eldobhatják a szemüvegeket, a többiek pedig sokkal élesebb szemmel hagyhatják el a rendelőt. Persze, csak a műtét után.

Milyen vizsgálatokra számíthatunk?

A szemészeti vizsgálat időtartama nagyjából két órát vesz igénybe, ugyanakkor semmilyen fájdalommal nem jár. Számíthatunk egy dioptriamérésre, utána pedig a fénytörési hibák mérésére. Ennél a lépésnél kiderül, hogy milyen cilinder értékekkel rendelkezünk, ami a megfelelő korrigáláshoz szükséges.

Pupillatágítással a rejtett fénytörési hibákat is feltárják, ami az egyéni problémákat mutatja meg. Szerencsére ezeket szinte mindig száz százalékig javítani lehet, így biztosítva van az élesebb látás. Nem szabad megfeledkezni a szaruhártya és a pupilla átmérőjének a méréséről, ami meghatározza, hogy melyik kezelés fog illeszkedni a szemünkhöz.

A szemnyomás mérése megmutatja, ha zöld hályog lehetősége áll fenn, ami kizárja a lézerkezelést. Ha nincs ilyen gondunk, akkor térlátást vizsgálnak, meghatározzák a szaruhártya vastagságát, a görbületét, valamint a felszínét és a lehetséges betegségeket. Az összes vizsgálati eredmény birtokában a szakorvos megállapítja, hogy alkalmasak vagyunk-e a lézerkezelésre.

Mikor műthetik a szemet?

Az emberi test folyton változik, úgyhogy a vizsgálatok után nem várhatunk az örökkévalóságig. Általában 1 vagy 2 nap múlva már a műtőben lehetünk, de maximum három hónap telhet el.

Hogyan működik a lézeres szemműtét?

A műtét valójában pár percet vesz igénybe, úgyhogy a vizsgálatok és az előzetes felkészülés sokkal tovább tart. Az eljárás előtt érzéstelenítő cseppeket adnak, ami gondoskodik arról, hogy ne érezzünk fájdalmat. Ilyenkor a szakorvos újra ellenőrzi a kezelési tervet és a szemet, valamint feltehetjük neki a kérdéseinket, ha maradtak.

Egyes helyeken lehetőség van egy enyhe feszültségoldó tabletta elfogyasztására, hogy az idegességet is legyőzzük, hiszen a műtét közben nagyon fontos, hogy nyugodtan feküdjünk. A műtőben mindig fertőtlenítik a szem környékét, majd további érzéstelenítés következik. Itt már nagyon figyelnek a sterilitásra, ezzel elkerülve a lehetséges fertőzéseket.

A valódi lézeres szemműtét fekve történik, és csupán pár percet vesz igényben. A kezelés közben a szakorvos végig beszél hozzánk, és mondja, hogy mi történik, de nekünk nincs más dolgunk, mint feküdni és nézni a fényt.

Mi történik a műtét után?

A műtőből már úgy fogunk kijönni, hogy érezzük a változást. A cseppek miatt az első nap még homályosan fogunk látni, de ez fokozatosan élesedni fog. A váróban pár perc pihenés következik, majd egyeztetünk a további kontrollokról. Kapunk pár gyulladáscsökkentő szemcseppet, és az első napokban jobban kell vigyáznunk arra, hogy ne menjen be semmi a szemünkbe, de erről az orvos mindig tájékoztatni fog. A legjobb, hogy mire hazaérünk, már élesen fogunk látni.

PR-cikk

Címkék#pr#alh_szon

Ezek is érdekelhetik