Hirdetés

2022.01.18. 09:45

Milyen büntetésre számíthat az, akinél kábítószert találnak?

Nem telik el úgy hét, hogy a híradásokban ne hallanánk kábítószerrel kapcsolatos bűnesetekről.

Forrás: janklovics.com

Forras: janklovics.com

Ezek egészen addig távoli történeteknek tűnnek, amíg velünk vagy közeli ismerősünkkel, hozzátartozónkkal nem történik hasonló.


 

A magyar jogrend igencsak szigorúan lép fel azokkal szemben, akiknél kábítószert találnak. Akiről bebizonyosodik a fogyasztás vagy épp a drogkereskedés, az még súlyosabb penitenciára számíthat. Számos fogalom azonban nem tisztázott a köztudatban, ahogy az sem, hogy mi alapján ítél el valakit a bíróság.


 

Mi minősül kábítószernek?


 

A hétköznapokban számos anyagot nevezünk drognak. Sokszor emlegetjük így az alkoholt, a cigarettát, sőt, akár a gyógynövényeket is. A jogi szabályozás szempontjából azonban csupán az minősül kábítószernek, amit a törvény akként határoz meg. 


 

Azt, hogy mely anyagok birtoklásáért, használatáért, azzal való kereskedelemért jár büntetés, a magyar jogszabályok tételesen felsorolják. Kábítószerként került definiálásra például a morfin, a kokain, a kannabisz és annak származékai. Pszichotróp anyagnak minősül többek között az LSD vagy az amfetamin. Számos problémát okoznak a hatóságoknak az új pszichoaktív anyagok, közismertebb nevükön a dizájner drogok.


 

A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények


 

Ahhoz, hogy valakiből kábítószerrel kapcsolatos büntetőeljárásban gyanúsított váljon elég csupán birtokolni a tiltott anyagot. Ez tulajdonképpen azt is jelenti, hogy sem használni, sem eladni nem szükséges a drogot ahhoz, hogy áthágjuk a törvényt. 


 

A birtoklás mellett gyakori elkövetési magatartás a kábítószerekkel való kereskedés. Ugyancsak törvénybe ütközik a tizennyolc éven aluliak tiltott anyaggal való kínálása, illetve fogyasztásra való rábírása is. Sőt, a kész kábítószer egyes összetevőivel kapcsolatos tevékenységeket is bünteti a törvény.


 

Mitől függ, hogy milyen súlyos a büntetés?


 

Számos, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény büntetése a legenyhébb esetben is szabadságvesztés. Ebből is látszik a magyar szabályozás szigora a drogokkal kapcsolatban. Ha kábítószerbirtoklás az ügy tárgya, alapesetben egytől öt évig terjedő szabadságvesztés lehet az ítélet, azonban számos tényező súlyosbíthatja azt.


 

Azonban ha az elkövetőt kábítószerrel való kereskedelemmel gyanúsítják, akkor alapesetben már kettőtől nyolc évig terjedhet a szabadságvesztés. A büntetés mértéke nagyban függ a kábítószer mennyiségétől, valamint attól, hogy hányan követik el a cselekményt. A kábítószer kereskedelem szervezetten való elkövetéséért akár tíz év szabadságvesztés is járhat, ha bűnszövetségben történt. 


 

Van-e szükség jogi képviselőre ha bajban vagyunk?


 

Hazánkban a büntetőeljárás során kirendelt védőügyvédet kaphatnak a vádlottak. Azonban egy kábítószeres ügyekre szakosodott ügyvéd felkérése, mint dr. Janklovics Ádám még nagyobb segítséget nyújthat az ügy gyanúsítottja számára.

 

PR-cikk

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában