Hirdetés

2022.01.18. 09:39

Milyen ügyekben érdemes családjogi ügyvédhez fordulni?

Bármelyikünk életében előállhat olyan helyzet, amelyben jogi segítségre van szükségünk.

Forrás: drsass.hu

Legyen szó bírósági eljárásról vagy szerződéskötésről, ilyenkor rendszerint ügyvédhez fordulunk. A családunkat érintő ügyekben a legtöbb esetben nem csupán anyagi, hanem lelki tényezők is jelen vannak.


 

Épp ezért fontos, hogy minél gyorsabban és kíméletesebben oldódjanak meg a hozzátartozók közötti ügyek. Különösen igaz ez akkor, amikor kiskorú gyermek is érintett. A jogi képviselők között is különféle területekre szakosodott ügyvédekhez fordulhatunk. Tekintsük át röviden, hogy mikor érdemes családjogi szakembert felkeresnünk.


 

Válóperes eljárások


 

Az egyik leggyakoribb, családokat érintő bírósági eljárás a válóper. Ez esetben ugyan nem kötelező a felek jogi képviselete. Azonban nagyban megkönnyítheti a folyamatokat egy tapasztalt családjogi ügyvéd közreműködése. Ha megbízunk egy jogászt, ő elősegítheti akár az előzetes megegyezés kialakulását is.


 

Ez azért előnyös, mert ez esetben jóval gyorsabban véget érhet a per. Ez pedig mindkét fél és az esetleges közös gyermekek érdekét is szolgálja. A válás járulékos kérdései között szerepel például a közös vagyon megosztása, és a gyermek elhelyezésének kérdése is. Utóbbi esetben nagyon fontos, hogy megalapozott döntés szülessen.

 

Gyermekelhelyezési perek


 

A család felbomlása jelentős hatással van a gyerekekre is. Az ő sorsukról is bíróság dönt, vagyis, hogy melyik szülőnél nevelkedjenek a továbbiakban. Azonban abban az esetben, ha a szülők előzetesen megegyeznek erről, ez a döntés emelkedik jogerőre. A családjogi ügyvédek mindkét esetben segíthetik a feleket az eljárás során.


 

Amennyiben egy már fennálló helyzetet szeretne valamelyik szülő megváltoztatni, vagyis magához venné a gyermeket, akkor is a bírósághoz kell fordulnia. Erre például az szolgáltathat jogalapot, hogy nem látja biztosítottnak a gyermeke testi-lelki fejlődését a másik félnél. Mivel ezesetben is alapos indokokat kell szolgáltatni, egy jogi képviselő sokat segíthet.


 

Házassági szerződés


 

Egyre elterjedtebb hazánkban is a házasságkötést megelőző, vagyonról szóló szerződések kötése. Egyrészt megnyugtatóan, világosan és közös megegyezéssel rendezzük így vagyoni ügyeinket. Sőt, egy esetleges válást sokkal gyorsabbá tehet, ha rendelkezünk ezzel a dokumentummal. 


 

Ahhoz, hogy hiteles legyen a házassági szerződés, ügyvédi közreműködés szükséges. Ezért ebben az esetben is ajánlott felkeresni egy szakképzett ügyvédet, aki elkészíti számunkra az iratokat.


 

Az apaság megállapítása iránt indított per


 

Abban az esetben, ha a gyermek apja ismeretlen, illetve képzelt apa került az anyakönyvbe bejegyzésre, kérhető az apa személyének megállapítása. 


 

Ez is peres eljárásban történik, amelyet a gyermek, az anya, illetve az apa indíthat. Minden esetben érdemes megbízni a jogi képviselettel egy családi ügyekre szakosodott ügyvédet.

 

PR-cikk


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában