Hirdetés

2022.07.20. 13:31

5 tipp, hogy jól válassz kanapét

A kanapé a nappalid legfontosabb eleme, hiszen központi helyet foglal el, emellett ez biztosítja a helyiség kényelmét is.

Forrás: Shutterstock

Ha jól választottál kanapét, akkor egészen biztosan imádni fogod, és kifejezetten fel is dobhatja a nappalidat. De ha átgondolatlanul döntesz, hamar azon kaphatod magad, hogy inkább elkerülöd a nappalit, nem szívesen tartózkodsz ott, és nem is nagyon használod a kanapét.

Hogy ez ne történhessen meg, vásárláskor gondold át az alábbi szempontokat:

1. Mindig mérd fel a helyiség méretét! Egy kisméretű nappaliba nem célszerű óriási méretű kanapékat nézegetni, mert minden mást elnyom maga körül, és optikailag még szűkebbnek mutatja a rendelkezésre álló teret. De ennek a fordítottja is igaz: egy hatalmas nappaliba ne vegyél kisméretű kanapét, mert nem tud érvényesülni, gyakorlatilag elveszik benne. A helyiség mérete mindig legyen meghatározó a kanapé kiválasztásánál!

2. Figyelj a színekre! A kanapé feltűnő bútordarab, ezért fontos, hogy harmóniában legyen a környezetével. Amikor választasz, figyelj a falak, a padló színére, valamint a nappaliban lévő lakástextilek árnyalatára: ezekhez passzoljon a kanapé színe, így lesz harmonikus az összhatás.

3. Helyezd előtérbe a praktikussági szempontokat! Kanapét sokszor hajlamosak vagyunk csupán a küllem alapján választani, de ez nem feltétlenül biztos, hogy jó ötlet. Ha például cica van a lakásban, akkor a textilbőr nem a legjobb választás, mert ha a cicus egyszer úgy gondolja, hogy a kanapén élezné a körmét, már tönkre is tette. Gyerekek mellett ugyanakkor olyan szempontból jó lehet a textilbőr, hogy könnyű tisztán tartani, nedves ronggyal letörölhető. Ilyesmit is érdemes átgondolni, amikor kanapét vásárolunk.

4. Fontos kérdés az is, hogy milyen legyen a kanapé formája. A kisebb, két-három személyes kanapék mellett ugyanis vannak nagyobb, L-alakú vagy U-alakú kanapék is. Utóbbiak inkább olyan helyre valók, ahol nagy tér áll rendelkezésre, míg a kisebb típusokat szinte bárhová tehetjük. Ha a sarokba szánjuk a kanapét, akkor érdemes az L-alakú sarokkanapékon.

5. Átgondolandó az is, hogy szükségünk van-e arra, hogy a kanapé ággyá alakítható legyen. Ha időnként vannak vendégeink, akiket a nappaliban szállásolnánk el, akkor ez igen fontos lehet. Ha azonban tényleg csak kanapénak használnánk a kanapét, akkor ezt a funkciót le spórolhatjuk róla.
A fenti szempontokat szem előtt tartva egészen biztosan megtalálod a számodra ideális darabot!

PR-cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában