Hirdetés

2022.09.12. 15:39

A rosaceás bőr kezelése és mindennapos ápolása

Mindenkinek adódnak időnként kisebb-nagyobb problémái a bőrével, ám közel sem mindegy, hogy csupán egy pár napig tartó kellemetlenséget okozó pattanásról van szó, vagy egy olyan komolyabb bőrbetegségről, mint például a rosacea, ami élethosszig tartó odafigyelést igényel.

Forrás: heliadszalon.hu

Mi a rosacea?

Ez a kifejezés egy értágulattal és bőrpírral jelentkező gyulladásos bőrbetegséget takar, ami a világ lakosságának mintegy 10%-át érinti. Könnyen felismerhető a kivörösödő, érzékeny, gyulladásra hajlamos, pirosas foltokkal tarkított arcbőrről.

A kiváltó okai máig nem tisztázottak, emiatt végleges gyógymód sincs rá, bizonyos módszerekkel viszont remekül karbantartható. A Helia-D Kozmetikai Szalonban arckezelés keretein belül is végeznek kifejezetten rosaceás bőrre való kezeléseket, amikkel a tünetek csillapíthatóak, és a bőr állapota javítható.

Ez már önmagában is nagy eredmény, hisz aki rosaceával küzd, az jól tudja, hogy ez a betegség mennyi kellemetlenséget tud okozni. A bőr extrán érzékennyé válik, a napfény vagy egyes kozmetikumok hatására égni, csípni kezd, majd begyullad, amit apró, fájdalmas hólyagocskák jelenléte kísér.

A kialakulása fokozatos, eleinte csak néha-néha (például sportolás közben vagy stresszes helyzetben) jelentkeznek a tünetek, majd idővel a pirosság és az érzékenység állandóvá válik.

Mivel egy nem múló betegségről van szó, ezért nem érdemes házi gyógymódokkal kísérletezni, rosacea gyanúja esetén mindenképp keress fel egy bőrgyógyászt! Szükséged lesz ugyanis olyan vényköteles krémekre, gyógyszerekre, amelyekkel a tünetek fellobbanásakor csökkentheted a panaszokat. Mindemellett célszerű professzionális kozmetikai kezeléseket is igénybe venni.

Hogyan kezelhető a rosaceás bőr?

Az egyik hatékony eljárás az IPL-es, azaz villanófényes kezelés, ugyanis az intenzíven pulzáló fény képes csökkenteni az értágulatot és a gyulladást, valamint a bőrpírt. A kezelés után a bőr állapota javul, megjelenése egységesebb lesz.

A villanófényt pedig rádiófrekvenciával is kombinálják, ami a rosaceás panaszok mérséklése mellett lehetőséget ad a pigmentfoltok halványítására és a ráncok csökkentésére, így egyidejűleg többféle bőrprobléma is hatásosan kezelhető.

A rosaceás bőr otthoni ápolása

Még a legkorszerűbb kozmetikai eljárások sem tudják maximálisan kifejteni a hatásukat, ha a mindennapokban nem fordítasz kellő figyelmet a bőrápolásra. Mivel a bőr ebben az esetben sokszor extrémen érzékeny, ezért speciális kozmetikumokra lesz szükség.

A vadgesztenye kivonata például csökkenti az irritációt és a gyulladást, egyben nyugtat és regenerál. A pirosság eltüntetéséhez használj olyan krémet, amely zöld pigmenteket tartalmaz, ezáltal semlegesíti a bőrpírt, és egységesebb bőrképet eredményez.

A fényvédelem pedig minden bőrtípus esetében kiemelten fontos, rosacea esetén viszont egyenesen kötelező! Az UV-sugárzás ugyanis szintén irritálhatja a bőrt, ezért minden reggel használj széles spektrumú, magas faktorszámú fényvédő arckrémet!
 

Címkék#alh_szon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában