Hirdetés

2022.09.12. 15:58

Vállalkozói hitel fedezet nélkül: ez a faktoring

Minden vállalkozás életében előállhat olyan helyzet, hogy külső források igénybevétele válhat szükségessé a működés vagy a növekedés érdekében.

Forrás: flexibill.hu

A banki hitelfelvétel nemcsak kockázatos, hiszen akár jelentős többletterhet is róhat a vállalkozásra, de esetenként nem is opció, hiszen a pénzintézetek nem adnak egykönnyen vállalkozói hitelt.

Kezdő vállalkozások szembesülnek vele leginkább, hogy a bankok nem tekintik őket hitelképesnek. Egyes szektorban különösen nagy kockázatnak vannak kitéve azok a cégek, amelyek halasztott fizetésű szolgáltatást nyújtanak. Számukra jó megoldás lehet a faktoring. Mutatjuk, miért és hogyan.

Vállalkozói hitel fedezet nélkül?

Amennyiben egy vállalkozás nem tudja fizetni alkalmazottai bérét, nem tud beruházásokat eszközölni - mert nincs elegendő pénzeszköze a szükséges alapanyagok beszerzéséhez vagy a beszállítók fizetéséhez -, és emellett még a saját rövid lejáratú számláit sem tudja teljesíteni, külső források bevonására lehet szükség. Ez lehet valamilyen banki hitel vagy a jóval kedvezőbb finanszírozási mód, a faktorálás, amely a FlexiBill digitális faktoring szolgáltatás esetében a 100% online ügyintézésnek köszönhetően a piacon egyedülálló és még kedvezőbb.

A forgóeszköz finanszírozás közkeletű módszere a pénzintézetek által nyújtott rulírozó vagy eseti forgóeszköz hitel. Mindkettő többletköltséget jelent, hiszen nemcsak a hitelt kell törleszteni, hanem az igénybe vett összeg után kamatot is kell fizetni, ráadásul felvételének feltétele fedezet megléte. Lezárt pénzügyi évvel nem rendelkező vállalkozások számára igénybevétele lehetetlen feladat.

Kedvező alternatíva a faktoring

A vállalatfinanszírozás alternatív módja a faktoring, amely a vevőkövetelések adásvétele révén juttatja pénzhez a vállalkozást. Induló cégek számára is megfelelő, mivel nem igényel fedezetet, ráadásul a faktor nem az igénybevevőt, hanem a vevőit minősíti, illetve olyan vállalkozások is élhetnek vele, amelyek a halasztott fizetések miatt kerülnek nehéz pénzügyi helyzetbe.

Az ügylet során az előzetes elbírálást, szerződéskötést követően a faktorcég megvásárolja az eladó aktív számláit, így nem kell megvárni a vevők fizetését, hanem akár azonnal, 24 órán belül gyakorlatilag a saját pénzéhez juthat. Ezáltal nemcsak a cég likviditása, hanem a versenyelőny is biztosított. Az eladó a faktornak a számla bruttó ellenértékéből fizeti meg az előre megállapított faktoring díjat, így további terheket nem vállal magára.

A likviditás mérése

A likviditás mérésére szolgáló pénzügyi mutatókra nemcsak a bankok tarthatnak igényt egy hitelkérelem elbírálása során, de a cég pénzügyi döntéshozói is profitálhatnak belőle.

A különböző működő tőke, likviditási, jövedelmezőségi, megtérülési, hatékonysági mutatók elemzése révén a pénzügyi döntéshozók tiszta képet kaphatnak arról, hogy alakul a cég működése. Pénzügyi problémák esetén többféle megoldásra van lehetőség, a leginkább kedvező megtalálása pénzügyi szakember bevonását teheti szükségessé.
 

Címkék#alh_szon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában