Hirdetés

2023.01.12. 10:44

Az Év Sportolója Gála: elegáns környezetben ünnepelték az év legjobbjait

A férfiaknál Milák Kristóf, a nőknél Kozák Luca lett az Év sportolója, az Operaházban életműdíjjal ünnepelték meg Fábiánné Rozsnyói Katalint, akinek Novák Katalin köztársasági elnök adta át a trófeát.

A 65. M4 Sport – Az Év Sportolója Gála az Operaházban, 2023. január 9-én

Fotó: Cseh Péter

Pazar díszletek között, felettébb elegáns környezetben ünnepelték meg hétfőn a budapesti Operaházban a 2022-es esztendő legkiválóbb magyar sportolóit. A 65. M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán – amelynek először szolgált otthonául az idén felújított Operaház – tizenegy kategóriában adtak át díjakat.

A műsorvezető-házigazda, az M4 Sport riportere, Mohay Bence konferálása után Szöllősi György, a gálát szervező Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöke köszöntötte a mintegy ezeregyszáz megjelent vendéget, köztük a legmagasabb magyar közjogi méltóságot képviselő köztársasági elnököt, Novák Katalint, továbbá minisztereket, államtitkárokat, kormánytagokat, egyházi méltóságokat és katonai elöljárókat, sportági vezetőket határainkon innen és túlról, korábbi nagy bajnokokat és díjazottakat, nemzetközi és szomszédos országokbeli sportújságíró-szövetségek vezetőit, nemzetközi sportdiplomatákat vagy művészeket is.

Novák Katalin köztársasági elnök az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán, 2023. január 9-én
Fotós: Cseh Péter

A magyar sport fantasztikus erejét, kisugárzását, megújulási képességét nagyrészt a hagyományának és a tradíciók tiszteletének köszönheti – hangsúlyozta Szöllősi György. – A hősök megbecsülése, példaképként felmutatása jelentős részben a hivatásos krónikások, a sportújságírók feladata. Amikor mérkőzéseket közvetítenek a rádióban és a televízióban, amikor lefényképezik a győzelem euforikus pillanatát, amikor »élesítik«, »posztolják«, »megosztják«, »beágyazzák« a megfelelő »online tartalmakat«, hogy az új média szóhasználatát is ideidézzük. Vagy akkor, amikor évkönyvben örökítik meg a sikereket, esetleg megválasztják a sportév legjobbjait, legkiemelkedőbb sportteljesítményeit. Utóbbit már legalább száz éve, de megszakítás nélkül is 1958 óta, egyhuzamban a 65. alkalommal teszik, tesszük. Nyolcadik éve együtt az azóta létező nemzeti sporttelevízióval, az M4 Sport csatornával, a kezdetek óta együtt az immár ugyancsak nemzeti tulajdonú, idén százhúsz esztendős sportlappal, a Nemzeti Sporttal, valamint kistestvérével, a napokban egyéves Sportrádióval.

Szöllősi György, a gálát szervező Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöke mond beszédet az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán, 2023. január 9-én
Fotós: Halmágyi Zsolt

A magyar futballban sokáig emlékezetes marad a 2022-es év, így talán nem csoda, hogy több kategóriában is taroltak a labdarúgók az idei gálán, az Év csapata az egyebek mellett az angolokat oda-vissza legyőző, Németországot idegenben felülmúló labdarúgó-válogatott lett – egy másik futballcsapatot, az Európa-ligában (amelynek döntőjét épp a Puskás Arénában rendezik idén) a tavaszi folytatásra készülő Ferencvárost megelőzve, a Fradi norvég légiósa, Kristoffer Zachariassen Monaco elleni gólja lett az Év sportpillanata, a futballválogatott szövetségi kapitánya, az olasz Marco Rossi pedig az Év edzője. Neki honfitársa, a gála díszvendége, a Bajnokok Ligája-győztes legendás olasz edző, Fabio Capello adta át a díjat, aki megemlékezett arról is, hogy édesapja Magyarországon, Himesházán született.

A magyar futballválogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi (b) és a gála díszvendége, a legendás olasz edző, Fabio Capello (j) az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán, 2023. január 9-én
Fotós: Cseh Péter

A játékosok nélkül semmit sem érnek az edzők, ezt Fabio Capello mester is megerősítheti

 – fogadta szerényen a díjat Marco Rossi, aki már 2020-ban is elnyerte a trófeát, amit a covid miatt akkor csak virtuálisan tudott neki átnyújtani ugyancsak Fabio Capello.

A gála ezúttal is igencsak érzelemdús volt, tele megindító pillanatokkal. Mint amikor a már harmadszor az Év fogyatékos férfi sportolójának választott parakajakos, Kiss Péter Pál a gálára őt először elkísérő édesapja nyakába borult, vagy amikor a 2019 után újra az Év férfi sportolója díjjal jutalmazott, a budapesti vizes vb-n 200 pillangón világcsúccsal aranyérmes úszó, Milák Kristófnak a köszönőbeszéde közben elakadt a szava, és ő is a meghatottságával küzdött. A nőknél a nehezen megtippelhető versenyfutást, Gulyás Michelle vívót és Kovács Zsófia tornászt megelőzve végül az a Kozák Luca nyerte, aki Münchenben 100 méter gáton Európa-bajnoki ezüstérmet nyert, és aki idén a budapesti atlétikai világbajnokságon tündökölhet tovább.

Nem gondoltam volna, hogy valaha megkapom ezt a díjat... Ebben az évben nagy reflektorfény lesz rajtunk, igyekszem mindent megtenni

– mondta Kozák Luca.

Kozák Luca gátfutó és Milák Kristóf úszó az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán, 2023. január 9-én

A díjátadásokat meg-megszakító művészeti produkciókban ezúttal is központi elem volt a művészet és a sport találkozása, amit az ikonikus KFT zenekar Bál az Operában című klasszikus dala harangozott be László Boldizsár operaénekes közreműködésével, láthattunk-hallhattunk betétdalokat A Kőszívű – A Baradlay-legenda című musicalből, Molnár Szabolcs mentalista bűvész pedig elvarázsolta a közönséget.

A gálán minden évben kitüntetett figyelmet kapnak a régi idők nagy magyar sportolói, olimpikonjai, idén Kanadából, illetve Németországból hazarepült a 70 évvel ezelőtti, 1952-es helsinki olimpiai két bajnoka, Gyenge Valéria úszó és Benedek Gábor öttusázó, megünnepelték a kerek évforduló alkalmából az 50 éves, 1972-ben Münchenben diadalmaskodókat is, és külön köszöntötték a világ legidősebb olimpiai bajnokát, Keleti Ágnest, aki épp a gála napján lett 102 éves.

Novák Katalin köztársasági elnök köszönti a világ legidősebb olimpiai bajnokát, Keleti Ágnest az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán, 2023. január 9-én
Fotós: Kékesi Donát

Óriási tapsviharral fogadta a közönség az MSÚSZ idei életműdíjasát, a legendás kajakosedzőt, Fábiánné Rozsnyói Katalint, akit a díj, a Zema Ékszerház 21 karátos arannyal és 23 karátos platinával bevont porcelántrófeájának átvétele előtt megleptek volt tanítványai, akik mindannyian sikert sikerre halmoztak a sportágban a keze alatt, olimpiai érmek sokaságát nyerve.

Fábiánné Rozsnyói Katalin lett az MSÚSZ (Magyar Sportújságírók Szövetsége) életműdíjasa az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán, 2023. január 9-én
Fotós: Halmágyi Zsolt 

A fináléban, a ValMar és Szikora Robi közös, Úristen című száma közben lufi- és aranyeső hullott a színpadra, végképp bearanyozva a jelölteket és győzteseket, a sportsikerekben rendkívül gazdag 2022-es év és a régmúlt magyar sporthőseit.

A 65. M4 Sport – Az Év Sportolója Gála díjazottjai

Az Év E-sportolója
Torzsás Ádám „Torzsi”
A díjat átadta: Vlad Marinescu, a Nemzetközi E-sport Szövetség elnöke, a Nemzetközi Cselgáncs-szövetség igazgatója és Egri János televíziós legenda, korábbi válogatott jégkorongozó.

Az Év szabadidős sporteseménye 
Balaton-átúszás
A díjat átadta: Dallos Gyula miniszteri biztos, a magyar lovassport örökös bajnoka és Lubics Szilvia ultramaratonista, többszörös Ultrabalaton- és Spartathlon-győztes.

Az Év sportpillanata
Kristoffer Zachariassen gólja a Monaco elleni Európa-liga-mérkőzésen, amivel a Ferencváros megnyeri csoportját
A díjat átadta: Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója és Novotny Zoltán legendás sportrádiós, az MSÚSZ tiszteletbeli elnöke

Az Év fogyatékos csapata
Női kerekesszékes vívóválogatott
A díjat átadta: Hoffmann Judit paralimpiai bajnok úszó és dr. Kósa Ádám, a Nemzetközi Siketlimpiai Bizottság elnöke.

Az év fogyatékos női sportolója
Papp Bianka (paraúszó)
A díjat átadta: Farkas Henrietta, 11-szeres paralimpiai bajnok felvidéki parasíelő és Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Sakkszövetség elnöke, a gála kreatív producere

Az év fogyatékos férfi sportolója
Kiss Péter Pál (parakajakos)
A díjat átadta: Ivánka Mária négyszeres sakkolimpiai ezüstérmes és Welterné Ivánkay Mária, a Nemzet Sportolója, nyolcszoros siketolimpiai bajnok.

Az év csapata – hagyományos csapatsportok
Magyar labdarúgó-válogatott
A díjat átadta: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter

Az év csapata – egyéni sportágakban
Női kardválogatott (Batta Sugár Katinka, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca)
A díjat átadta: Taróczy Balázs, párosban Wimbledon- és Roland Garros-győztes teniszező és Temesvári Andrea, párosban Roland Garros-győztes teniszező

Az év edzője
Marco Rossi (a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya)
A díjat átadta: Fabio Capello, Bajnokok Ligája-győztes olasz futballedző-legenda

Az év női sportolója
Kozák Luca (atléta, Európa-bajnoki ezüstérmes 100 m gátfutásban)
A díjat átadta: Dr. Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ és az AIPS alelnöke és Gyulay Zsolt kétszeres olimpiai bajnok kajakozó, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Az év férfi sportolója
Milák Kristóf (úszó)
A díjat átadta: Dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára és Wladár Sándor olimpiai bajnok úszó, a Magyar Úszó Szövetség elnöke.

Életműdíj
Fábiánné Rozsnyói Katalin 
A díjat átadta: Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke és Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöke
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában