Sajószentpéter hírei

2011.05.16. 14:59

Elhunyt Balogh József, nyugalmazott sajószentpéteri lelkipásztor

<p>Fájó szível, de Istenünk akaratában megnyugodva adjuk hírül mindenkinek, akik szerették és tisztelték, hogy életének 97. évében megtért Atyjához nagytiszteletű Balogh József, nyugalmazott sajószentpéteri majd Sajószentpéter-bányai református lelkész.</p>

Nagytiszteletű Balogh József - Várady József tiszáninneni lelkipásztorokról szóló feljegyzései szerint - Vadnán született 1914-ben. Lelkipásztori munkálkodását 1942-ben, Sajószentpéteren kezdte az akkor még egységes református gyülekezetben, mint segédlelkész. Érkezése épp egy feszültségekkel teli időszakra esett. "Főnökének", Szigethy Ferenc szentpéteri lelkésznek 1943-as erőszakos eltávolítása után utódja, Illyés János rövid, konfliktusokkal teli szereplése következett. Az 1944-ben a sajószentpéteri parókiára érkező Perjéssy Lászlóban aztán Balogh József sok évtizedre kedves szolgatársat és igaz barátot kapott.
Lelkész számára kevés felemelőbb feladat adódhat, mint egy önálló gyülekezet felépítése. Balogh József, Istennek hála, megcselekedhette ezt Sajószentpéteren. A 20. század elején nagyranőtt városban a Reformárus Nagytemplomtól mesze eső ipartelepek lelki gondozására, sokéves törekvés után, 1948-ban önálló református gyülekezetrész alakult. A formálódó új közösség - az egész város reformátussága és persze az anyagyülekezet jóvoltából - az ateista diktatúra tombolása közepette, 1950-ben új templomot építhetett.
A teljes önállóságot az 1958-as év hozta meg, amikor megkezdhette működését a Sajószentpéter-Bányai Református Egyházközség, élén Balogh József lelkipásztorral. A dinamikusan fejlődő egyház a "pionír" nemzedék vezetésével minden kezdeti problémán túljutott, amelyben elévülhetetlen szerep jutott lelkészének is.
Balogh József, a nagy műveltségű és mindenki által nagyra becsült Józsi Bácsi végül 1983-ban, több, mint negyven évi szolgálat után vonult nyugdíjba. Sajnálatosan ekkorra tehető távozása is Sajószentpéterről, mivel az akkori nagyközségi tanács egy meggondolatlan döntéssel Baloghék szép régi főutcai házát - több tucat másikkal együtt - lebontatta. A kis család gyermeke után költözve Debrecenbe húzódott és ott élték csendes nyugdíjas életüket. A szentpéteri reformátusok számon tartották és követték távolba szakadt, idős lelkipásztoruk sorsát. Szeretett lelkészünk utoljára 2008-ban járt Sajószentpéteren, amikor a Bányai Gyülekezet születése 50. évfordulójának ünnepi alkalmán vett részt.
Hálát adunk az Egyház Urának Balogh József lelkész testvérünk gazdag életéért, szolgálatáért! Nyugodjék békében!
"Ama nemes harczot megharczoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam." (2Tim 4,7.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!