SÉTATÉR

2019.11.21. 13:51

Okoskütyükkel okosan

A technológia hálójában.

Forrás: illusztráció / pixabay

Kétségtelenül életünk szerves részét képezi a technológia, hiszen egy átlagos ember a napjai folyamán többször is találkozik vele. Gondolhatunk itt a közlekedést segítő jelzőlámpákra, a ruháinkat tisztító mosógépekre, vagy akár a többféle igényt kielégítő rádiókra, televíziókra. Az előbb említett technológiák továbbfejlesztett változatai is okoskütyük, amelyek a még kényelmesebb életet segítik elő.

Az okoskütyü szó hallatán a legtöbben az újszerű, modern okostelefonokra asszociálunk, mivel a mai világban szinte elkerülhetetlen az, hogy valaki ne rendelkezzen eggyel. De mi is az az okostelefon? „Okostelefonnak (angolul smartphone) nevezzük a fejlett, gyakran PC-szerű funkcionalitást nyújtó mobiltelefonokat. Nincs egyértelmű meghatározás arra, hogy mi az okostelefon. ” – írja a Wikipédia. Tehát ahogyan az emberiség fejlődik, úgy változnak az okoskütyük, illetve azoknak a funkciója is.

Okoskütyük a tanítási órán

A tanítási órákon a mobiltelefonok, illetve a különböző technikai eszközök használata általában tilos. Ám a digitalizálódás az iskolákat is elérte, amit az elektronikus napló alkalmazása is bizonyít. Eme rendszer igénybevételével időt spórolhatunk, nyomon követhetők egy diák hiányzásai, érdemjegyei, vagy akár a dolgozatok időpontjait is.

A tanórán történő okostelefon-használat negatívan hathat, viszont a tanulók ezeket az eszközöket nem csak egymással történő csetelésre, „puskázásra” vehetik igénybe, hiszen számtalan tanulást segítő alkalmazás is létezik. A röpdolgozatokat is meg lehet íratni elektronikus módon, amiket a gép automatikusan tud értékelni; s így az óra végére már a jegyeiket is megtudhatják a diákok, a tanárok megtakaríthatják a javításra szánt idejüket, illetve papírt, ezáltal pedig még fákat is menthetünk.

Modernebbnél modernebb eszközök fogadtatása Tapasztalataim szerint a fiatalabbak sokkal nyitottabbak egy-egy új technológia megismerésére, mint az idősebb korosztály. Ezt erősíti meg az a gondolat is, miszerint „a mai gyerekek már okostelefonnal a kezükben születnek”. Igazából ebben az esetben is a világ felfogásának a változása figyelhető meg, hiszen régebben az emberek más tudást tartottak fontosabbnak, más módszereket használtak problémák megoldására, munkák végrehajtásában, míg a mostani fiatalság legtöbbje a feladatokat szívesebben teljesíti okoskütyük segítségével.

Természetesen függ a generációtól és a befogadóképességtől is, viszont vitathatatlan az a tény, hogy a fejlett, modern eszközök felelős használata jócskán megkönnyíti a mindennapi tevékenységeink elvégzését.

- Sukta Nóra, Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!