SÉTATÉR

2019.11.26. 07:43

Tilt, tűr vagy támogat? Mi a helye és szerepe az okostelefonoknak az iskolai oktatásban?

Forrás: illusztráció / pixabay

Az okostelefon egy újkeletű, de igen hasznos találmánya korunknak, hiszen telefonáláson kívül már számtalan más dologra is használhatjuk. Az iskolai tanításban mégsem látjuk még csak nyomát sem okos eszközöknek, holott a rengeteg lehetőség miatt igen kreatív eszköz lenne.

Elsősorban az interaktív tananyagokat lehetne megjeleníteni a diákok telefonjain, hiszen manapság a legtöbb telefonon van internetkapcsolat. Ezzel a módszerrel az anyagok azon részei is elérhetőek lennének, amit most a tanárok csak kivetítőn vagy interaktív táblán tudnak bemutatni. Másodsorban a csoportmunkák is lényegesen gördülékenyebben haladnának, ha a tanulók toll és papír helyett egy valós időben közösen szerkeszthető szöveget látnának.

A telefon az órák anyagának rögzítésére is kiválóan alkalmas lenne, mivel a gépelt szöveg olvashatóbb, értelmezhetőbb, és gyakran gyorsabban írhatóbb, mint a kézzel írt formátum. Előnyére válna az iskoláknak még, hogy azok a diákok, akik a mostani rendszerben az órák alatt játszanak, vagy valamilyen közösségi oldalt böngésznek a telefonjukon, azok az okos eszközök használata miatt nem tudnának mással foglalkozni, hiszen a telefonjukon az órai anyaggal kellene foglalkozniuk.

Az egészséges élet is könnyebb lenne számukra, hiszen a nehéz táskák helyett mindössze egyetlen telefont kéne hordani órákra, így a sok gyermeknél kialakuló gerincferdülés is elkerülhető lenne. A tananyagok is sokkal rendszerezettebbek lennének, hiszen nem lenne minden anyagnak külön füzet, hanem mindegyik a telefonon lenne, egy helyen.

Az én véleményem szerint, ha már minden diáknak ott lapul a telefonja a zsebében, akkor az oktatási rendszerben igazán elhelyezhetnék őket.

- Kiss Benedek Máté, Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!