séta

2020.05.07. 08:04

Mennyire befolyásol bennünket a média?

A reklámokban és a virtuális térben mindenki a legszebb arcát mutatja.

Fotó: pixabay

Internet, közösségi média, Instagram: milyen jó, hogy bármelyik pillanatban kapcsolatba tudsz kerülni a barátaiddal, megoszthatod velük az örömeidet, bánataidat vagy csak egy kis pletykát, nem igaz? És ezt fűszerezheted fotókkal, idézetekkel is.

Kiélheted a kreativitásodat, bármilyen oldalt készíthetsz. Nem kell lemezt vásárolnod a boltokban, olyan zenét hallgathatsz, amilyet csak akarsz. A világháló segít a tanulásban, hiszen hasznos információkhoz juthatsz, és sok könyvre már nincs is szükséged.

Sportos férfiak, szép nők...

Számomra ez a hátránya is egyben: ritkán veszek könyvet a kezembe, pedig milyen jó esténként a kedvenc regényemet olvasni, egy kicsit így kikapcsolódni! Néha azon kapom magam, hogy tanulás közben is a telefonomra figyelek.

Egy photoshoppolt, virtuális világot látok, ahol mindenki a legszebb arcát mutatja. Aztán ott vannak a jól beillesztett reklámok, amelyek özönlenek a rádióból, a tévéből. Finom ételek, italok, sportos férfiak, szép nők...

Ez egy mű világ! Persze, te is szeretnél pezsgőfürdőben ücsörögni, mosolyogva, gondtalanul, s talán rossz érzésed támadhat, hogy ezt nem engedheted meg magadnak.

A személyiségedet is eltorzíthatja, más akarsz lenni, mint amilyen vagy. Eltávolodsz a valóságtól, kevésbé lesz fontos számodra a személyes kapcsolat, az őszinte beszélgetések, a nagy közös nevetések, a közös programok.

Úgy vélem, a média határtalan lehetőséget nyújt a tudásvágyunk, a kíváncsiságunk kielégítésére, de lehet az ördög fegyvere is. Ha tudatosan, okosan használod, a jó győz a rossz felett!

Fedor Dóra (9. D), Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!