séta

2020.05.07. 08:08

Vigyázz, visszaélhetnek a bizalmaddal!

Egyesek más emberek profilja mögé bújva álcázzák magukat az interneten.

Fotó: shutterstock

Manapság nagyon sok közösségi felületet találhatunk az interneten, ilyen például az Instagram. Leginkább a 10-es és 20-as éveikben járó fiatalok tudnának róla mesélni, hiszen ők ismerik a legjobban, de 8–10 éves gyerekekkel is összefuthatunk itt.

Sok esetben ezek a gyerekek szülői felügyelet nélkül használják az internetet, az Instagramot, aminek könnyen megfizethetik az árát! Akár véletlenül is megoszthatják másokkal a személyes adataikat, de sokszor tudatosan teszik egy-egy honlapon, mert vakon megbíznak az üzemeltetőjében.

Egyesek ezeket kihasználva visszaélnek a fiatalok bizalmával, más emberek profilja mögé bújva álcázzák magukat.

Használjuk okosan, jóra!

Az Instagram is hasonló: sokszor nem tudjuk, valójában kivel beszélgetünk, és kivel mit osztunk meg. Ezen a portálon hétköznapi és híresebbnél híresebb celebekkel, emberekkel egyaránt találkozhatunk.

Viszont nem kell mindent elhinnünk, amit a szemünk lát, hiszen manapság már elég egy okostelefon és egy applikáció, és máris özönlenek a lájk- és nézettségvadász álhírek!

Természetesen az Instagramot is számtalan okos, hasznos dologra lehet használni, hiszen erre lett feltalálva 2010-ben. Megoszthatjuk hétköznapi történéseinket, ahogyan mások is, kifejezhetjük, tetszik-e nekünk az adott kép vagy sztori.

Közölhetünk fontos eseményeket, híreket is a köve­tőinkkel, az appnak kö­szön­hetően tarthatjuk a kap­csolatot rokonainkkal, b­ará­tainkkal. A lényeg, hogy so­ha ne éljünk vissza mások bizalmával, és használjuk okosan az internetet!

Ganyu Zsófia (9. évfolyam), MSZC Budai Nagy Antal Szakgimnáziuma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!