séta

2020.05.07. 07:57

Zero waste, azaz hulladékmentes élet

A hulladékmentes élet azt jelenti, hogy megpróbálunk minél kevesebb szemetet termelni. Sajnos, ma már hatalmas probléma a környezetszennyezés, rengeteg felesleges dolgot vásárolunk.

Fotó: shutterstock

Aki zero waste életet szeretne élni, annak sok mindenről le kell mondania. Teljesen nem lehet kiiktatni az életünkből minden hulladékot, mert vannak olyan alapvető termékek, amelyek nélkülözhetetlenek, viszont sok mindent le lehet cserélni környezetbarát anyagokra.

A legnagyobb gondot az egyszer használatos műanyagok okozzák, amiket nem lehet újrahasznosítani. Nagyon sokáig tart, amíg lebomlanak, s még úgy is kárt tesznek. Műanyag szatyrok helyett miért ne használhatnánk textilanyagból készülteket?

Az eldobható tányérok és poharak helyett pedig használjunk porcelán-, üvegeszközöket, esetleg papírból készülteket vásároljuk a műanyagok helyett. Vannak olyan tárgyak, amiket nap mint nap használunk, és fel sem tűnik, hogy mennyi szemetet termelünk velük. Számos dolognak az elődje sokkal környezetbarátabb volt.

Az újfajta borotvák helyett, amiket hamar kidobunk, vegyük elő a régimódit, amiben csak a pengét kell cserélni! A sok papír zsebkendő helyett ott a textil zsebkendő, és sorolhatnánk.

Ha csak kis lépésekben is, próbáljunk nyitni a hulladékmentes élet felé, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomunk, ne okozzunk több kárt a Földnek!

Petrovánszki Máté

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!