Helyszíni szemle

2019.05.21. 12:46

Látványosan szépül a Tófürdő

Közel 260 millió forintból újul meg a közel egy hónap múlva nyitó Tófürdő Sóstógyógyfürdőn.

Ladányi Tóth Lajos

Fotó: Máté János

A megduplázott bejáraton átjutva olyan látvány tárul az érkező elé, ami egyértelműsíti: a nagyszabású felújítási munkálatok hajrájához érkeztek a kivitelezők a Tófürdőn. Előzőleg 1982-ben modernizálták a területet az akkori igényekhez igazodva, azóta szinte csak az állagmegőrzésre költöttek a néhány újítás mellett. Most viszont jelentősen hozzányúltak a közkedvelt sóstógyógyfürdői helyhez: a pályázati forrásból elnyert 220 millió forintos vissza nem térítendő támogatás mellett az önkormányzat is áldozott, a beruházás főösszege közel 260 millió forint.

Kedden délelőtt dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere a helyszíni szemlén a törzsvendégeket „vizsgáztatta”. A kérdezz-felelek során kiderült, Mátyás király uralkodása idején Igricének hívták a helyet, 1927-ben hivatalosan is gyógyfürdőnek nyilvánították, harminc évvel később termálvízre bukkantak, 2013-tól pedig az üdülőterület hazánk tizenhatodik gyógyhelye lett.

– A bejáratnál két pénztárat alakítottunk ki a bejutás gyorsításáért. Térkövet kaptak a sétányok, modern központi vizesblokk és öltöző épült. Az új csúszda Lengyelországból érkezett. Sok új fával, sziklakerttel lényegesen rendezettebb lett az alácsövezett zöldfelület. Megújult a kerítés, a strandröplabdapálya, a műemléki fogadóépület homlokzata, a játszótér napvitorlát kapott – közölte dr. Podlovics Roland, az üzemeltető Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a jegyárak nem változnak.

– A helyszíni szemlén meggyőződhettem róla, hogy minden a tervek szerint alakul. Június közepén kinyithat a megújult Tófürdő, és szeptember végéig várják a pihenni vágyókat. Az eddiginél jóval komfortosabb körülmények részei a sóstói fejlesztéseknek – fogalmazott dr. Kovács Ferenc polgármester.

Egykor libalegelő volt

– Édesapám nagybátyja, dr. Bencs Kálmán volt a polgármester az 1929-1932-es gazdaság válság idején, aki munkát adott az embereknek, és kikubikoltatta ezt a területet. Tulajdonképpen neki köszönhetjük a Tófürdőt, ahol korábban sziksós libalegelő volt – árulta el Balla Gábor törzsvendég, aki társaival részt vett a bejáráson. – Elégedettek vagyunk az újításokkal, és annak külön örülünk, hogy kikérték a véleményünket. Tetszik a térburkolat, a csúszda, már várjuk a júniusi nyitást. Bárcsak a Krúdy Vígadó is a régi fényében tündökölne...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!