Sport

2010.08.15. 17:12

Nem tartotta be a vallási böjtöt, ezért kirúgták az iráni focistát

<p>Elbocsátotta iráni klubcsapata az "Ázsiai Maradonának" nevezett labdarúgót, Ali Karimit - adta hírül vasárnap az AFP.</p>

A francia hírügynökség információi szerint az iráni nemzeti futball-válogatott játékosát állítólag azért rúgták ki teheráni klubcsapatától, mert nem tartotta be a muzulmánok szent böjti hónapja, a Ramadán előírásait. A menesztett iráni focista Ali Karimi az iráni Steel Azin FC játékosa volt. A csapat internetes honlapján olvasható közlemény szerint "kénytelenek voltak elbocsátani labdarúgójukat, Ali Karimit, amiért engedetlen volt, és nem tartotta be a Ramadán szerint előírt böjtöt" - amikor a hívő muzulmánok napkeltétől alkonyatig tartózkodnak az evéstől.

A 31 éves Karimit 2004-ben megválasztották Ázsiai Játékosának. A focista az iráni nemzeti válogatott labdarúgó csapatban a harmadik volt a góllövő listán. De az iráni futballjátékos két évet töltött a német Bundesligában is, ahol 50 mecsen 4 gólt rúgott a Bayern München klubcsapat színeiben.

Kritizálta klubcsapata vezérigazgatóját


Klubjának közleménye szerint Karimi "inzultálta az Iráni Futballszövetség tisztviselőit, és a teheráni csapatának felügyelőjét, akik megpróbálták felhívni a figyelmét a problémára". A labdarúgót azután rúgták ki, hogy egy internetes oldalán egy korábbi interjúban vezetési stílusa miatt kritizálta klubcsapata vezérigazgatóját - aki korábban az iráni Forradalmi Gárda tisztje volt. Irán hivatalos állami hírügynöksége, az IRNA jelentése szerint egyébként a teheráni fociklub elnöke ellenezte Karimi menesztését.

Iránban, az Iszlám Köztársaságban a törvény szerint minden muzulmán hitű embernek be kell tartani a Ramadán, az iszlám vallás szent böjti hónapjának előírásait. Így a hithű muszlimok napkeltétől alkonyatig nem ehetnek ételt, nem ihatnak italt, és nem élhetnek szexuális életet. A nem muszlim vallásúaknak pedig ez alatt a hónap alatt tartózkodniuk kell attól, hogy közterületen, a nyilvánosság előtt egyenek, illetve igyanak. A muzulmánok közül az előírt böjt alól csak a terhes, és menstruáló nők, valamint a betegek, utazók, és a serdülőkorba érett gyerekek mentesülhetnek.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!