Sport

2011.03.30. 20:30

Magyar sportvezetők Lausanne-ban

<p>A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) változó alapszabálya, a sport szerepe az új alkotmányban és a készülő magyar sporttörvény is szóba került Lausanne-ban, ahol magyar sportvezetők találkoztak Jacques Rogge -al, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökénél.</p>

A találkozón a NOB magyar tagjaként részt vett Schmitt Pál köztársasági elnök is, illetve Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára, az Európai Unió Tanácsa magyar elnökségének képviselője, a WADA Alapító Tanácsának tagja.

A NOB-elnökénél tett bemutatkozó találkozón elhangzott: Magyarországon új alkotmány készül. Ebben a magyar sport érdekeinek érvényesítéséért rögzíteni kívánják az Olimpiai Charta alapelvét is, mely így szól: a sport alapvető emberei jog. Az egyeztetésen szó esett a készülő új magyar sporttörvényről is. Ebben meghatározzák majd az itthoni új sportstruktúrát, melyben a MOB-nak ismét markáns szerep jut. A változásoknak megfelelően módosulnia kell a MOB Alapszabályának is, a szervezet nemzetközi jogállásának megtartása mellett - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke az egyeztetésen elmondta, hogy a NOB által előírt követelményeknek az új MOB alapszabály maradéktalanul meg tud majd felelni, hiszen a MOB változatlan formában magára nézve kötelezőnek ismeri el a NOB fennhatóságát és az Olimpiai Chartát, mint az olimpiai mozgalom alapokmányát.

Az egyeztetésen a magyar küldöttség leszögezte: a magyar kormány és a Magyar Olimpiai Bizottság egyaránt, töretlenül elkötelezett a doppingszerek használata elleni harc mellett.

Szóba került, hogy a magyar elnökség az Európai Bizottság szakmapolitikai közleménye alapján olyan hároméves munkaterv elfogadtatásán dolgozik, amely jelentősen elősegíti majd a jövőben kidolgozandó önálló EU-s Sport Program kialakítását a 2014-gyel kezdődő uniós költségvetési periódusban.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!