Sport

2011.06.12. 23:46

Kanadai Nagydíj - Button bravúros győzelme

<p>Jenson Button, a McLaren brit pilótája nyerte vasárnap a Forma-1-es Kanadai Nagydíjat, a 62. Forma-1-es autós gyorsasági vb hetedik viadalát.</p>

Button mögött a vb-címvédő és a pontversenyben éllovas német Sebastian Vettel (Red Bull) lett a második, míg a harmadik helyen csapattársa, az ausztrál Mark Webber végzett. Az első rajtkockából startoló Vettel egészen az utolsó körig vezetett, ám ekkor hibázott és Button megelőzte. A német autóversenyző óriási, hatvan pontos előnnyel vezeti a pilóták versenyét. A viadalt a 25. körben a szakadó eső miatt leintették és csak közel két óra múlva folytatódott. A futam végeredménye egyelőre nem hivatalos, mert a versenybírók még vizsgálják Button esetleges szabálytalanságát.

A zuhogó eső és a vizes aszfalt miatt a versenyzők a biztonsági autó felvezetésével kezdték meg a viadalt. A Safety Car az ötödik körben hagyta el a pályát. A nyolcadik körben a brit Lewis Hamilton belerohant Buttonba, a McLaren kereke kiszakadt, ugyan próbált bekocogni a boxba, ám nem tudott, megállt, ezért beküldték a biztonsági autót, amely a 12. kör végén hagyta el a pályát. Az élbolyból Alonso a 18. körben cserélt kereket. A 19 . körben elkezdett esni az eső, ezért beküldték - harmadszor - a Safety Cart.  A 25. körben leintették a viadalt, mert a szakadó esőt miatt használhatatlanná vált a pálya. A verseny közel kétórás szünet után folytatódott, de az élen ismét a Safety Car robogott. Az első helyen Vettel haladt, mögötte a japán Kobajasi Kamui (Sauber) és a brazil Felipe Massa (Ferrari) következett. A biztonsági autó a 35. körben hagyta el a pályát. A 37. körben Fernando Alonso (Ferrari) és Button összeütközött, a spanyol pilóta autója kicsúszott, megrongálódott és kénytelen volt feladni a versenyt. A Safety Car ismét bejött, majd amikor a 41. körben elhagyta a pályát Vettel, Kobajasi és Massa volt a sorrend az élen.

Button megszerezte idei első futamgyőzelmét

 

Húsz körrel a leintés előtt Vettel már több mint hat mp-cel vezetett Kobajasi előtt, akit Massa követett. A hétszeres világbajnok német Michael Schumacher a negyedik helyen száguldott. Egy körrel később Schumacher a régi szép időket idézően elsuhant a japán és a brazil mellett és feljött a második helyre. Az 56. körben ismét beküldték a biztonsági autót, mert a német Nick Heidfeld összetörte a Renault-t és alkatrészek maradtak a pályán. Az élen Vettel, Schumacher és Webber haladt. A Safety Car kilenc körrel a zárás előtt hagyta el a pályát. Button megelőzte Schumachert. Öt körrel a leintés előtt Vettel volt az élen, mögötte Button és Schumacher következett, majd a 68. körben Webber is elhúzott a német mellett, akinek így nem jött össze az áhított dobogó.

Button egyre gyorsabb lett, az utolsó egyenesben megelőzte a vb-címvédőt is, aki egy kisebb hibát követett el és megszerezte idei első futamgyőzelmét.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!