Sport

2011.08.28. 16:00

Cselgáncs-vb - Elégedett, és cáfolja az összeesküvést az elnök

Budapest (MTI) - Elégedetten értékelt, és egyben cáfolta a napokban megjelent összeesküvés-elméleteket a szombaton véget ért párizsi olimpiai kvalifikációs világbajnokság kapcsán Tóth László, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) elnöke.

Budapest (MTI) - Elégedetten értékelt, és egyben cáfolta a napokban megjelent összeesküvés-elméleteket a szombaton véget ért párizsi olimpiai kvalifikációs világbajnokság kapcsán Tóth László, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) elnöke.Az MJSZ első embere hangsúlyozta az MTI-nek, hogy minden idők legnagyobb vb-mezőnyében - 136 országból 949 dzsúdós találkozott a francia fővárosban - előkelő helyezés a két bronzérem által elért 13. hely az összesített éremtáblázaton. Magyar részről a 48 kg-ban érdekelt Csernoviczki Éva és a 70 kg-os Mészáros Anett lett harmadik Párizsban.

"Egy elnök soha nem lehet igazából elégedett, de most mégis az vagyok" - jelentette ki vasárnap. "Nagyon erős volt a mezőny, számunkra ez mindenekelőtt egy felkészülési verseny volt, egy fontos állomás az olimpia előtt, amely ennél egyszerűbb lesz, mivel Londonban már súlycsoportonként csak egy versenyző indulhat minden országból, így a nagy nemzetekből sem vehet részt kettő, mint itt, Párizsban. Ismerve, hogy az elmúlt évben komoly sérüléseink voltak, büszke vagyok a magyar válogatottra. Látva azt az örömöt, amelyet  egy bronzérem okoz más, nagy dzsúdónemzeteknek, és hogy közülük hányan nem állhattak dobogóra, azt mondom, le a kalappal a csapat teljesítménye előtt. Sok minden benne maradt a versenyzőkben, nagyon szomorú vagyok Bor Barna sérülése miatt, ő szintén éremig menetelhetett volna. Joó Abigél kicsit elfáradt, de képzettebb ellenfelektől kapott ki, és Ungvári Mikiből sem jött ki minden, sajnos nem sikerült most legyőznie azt az azerit, akit Isztambulban megvert az áprilisi Eb-döntőben."

A szövetség vezetője kiemelte, hogy a hazai legjobbak megerősítették helyüket a világranglista élvonalában, és változatlanul 7-8 olimpiai résztvevővel számol, mert hite szerint jó úton jár a magyar cselgáncssport.

A vb alatt Ungvári Miklóstól és a Csernoviczki Évát edző Csernoviczki Csabától napvilágot látott nyilatkozatokkal kapcsolatban, melyek szerint nemzetközi összeesküvés zajlik a magyarok ellen, Tóth László leszögezte: "Ezek beteg elmék gondolatai, utóbb bebizonyosodott, hogy Ungvári és Csernoviczki sem megfelelő dzsudogiban állt a szőnyegre. Ha mi nem játszunk tisztán, akkor utána nem kell összeesküvés-elméleteket gyártani. Nem becsületes dolog kikeményíteni és átvarratni a dzsudogikat, itt az edzők tudtával vagy anélkül történtek olyan manipulációk, amelyekre később visszatérni a legcsúnyább dolog. Már felkértem Nagy György főtitkárt, hogy vizsgálja ki ezeket az ügyeket, és fontosnak tartok egy olyan kontrollt, hogy ne az utolsó pillanatban derüljenek ki hasonló esetek. Aki a nemzetközi szövetség részéről a meccsek előtt elvégezte a vizsgálatot, az nem más volt, mint Sindzsi Koszukava volt japán világbajnok, aki nekem személyes jóbarátom, és sosem akart rosszat a magyar dzsúdónak. Szó sincs tehát összeesküvésről, egyszerűen nem azt az utat jártuk, amelyet kellett volna."

Ami a 2013-as Európa-bajnokságra beadott magyar pályázatot illeti, az MJSZ-elnök elmondta, hogy jelen pillanatban csaknem biztosra vehető a budapesti rendezés.

"Múlt héten az európai szövetség, az EJU kongresszusán helyi technikai problémák miatt nem tudtuk bemutatni a prezentációnkat, ugyanis nem működött a kihangosítás. Én ezzel együtt az EJU főkincstárnokaként garantálhatom, hogy két év múlva Budapesten lesz az Eb, hivatalos döntés azonban csak novemberre várható. A mi jelentkezésünk hírére a többi kandidáló visszalépett, így az esélyeink 99 százalékosak. Ráadásul komoly sportdiplomáciai sikerként könyvelhetjük el, hogy jövő november végén-december elején Budapesten rendezzük az EJU tisztújító kongresszusát is."

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!