Sport

2011.09.07. 13:24

F1: Az utolsó európai pálya

Olaszország, Monza - A F1 mezőnye ezen a hét végén az Olasz Nagydíjon, Monzában teker.

Olaszország, Monza - A F1 mezőnye ezen a hét végén az Olasz Nagydíjon, Monzában teker.

A szezon tradicionálisan utolsó európai futamához érkezett ezen a hétvégén az F1, így a csapatoknak mindennél fontosabb a jó szereplés az Olasz Nagydíjon, Monzában. Ez a futam a versenynaptár egyik leggyorsabb és egyik legrégebbi versenye, és nagyon kedvelt a versenyzők körében. Monza egyben az őrült Ferrari-rajongók, a Tifosi otthona is, azoké, akik Silverstone óta nagyon ki vannak éhezve a sikerre. Hazai földön mindennél édesebb lenne a Ferrari számára az idei második győzelem, de ebbe még a Red Bull és a McLaren is bele fog szólni.

Nagy előnnyel

A Belga Nagydíjon szerzett győzelmét követően hatalmas előnnyel vezeti az egyéni ponttáblát a Red Bull üdvöskéje, Sebastian Vettel. A harmadik helyezett Fernando Alonsóhoz képest 102 pontos előnye szinte behozhatatlannak tűnik. Vettel Red Bull színekben még nem győzött Monzában, viszont nagyon jó emlékei vannak a versenyről 2008-ból. Akkor ugyanis (a Toro Rosso pilótájaként) minden idők legfiatalabb győzteseként írt történelmet az olasz pályán.

2012-es versenynaptár

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) kiadta a jövő évi Forma-1-es versenynaptárt, amelyben több változást is látni az idei évhez képest. 2012-ben is 20 versenyt rendeznek, de a Török Nagydíj nem kapott helyett a versenynaptárban. Így 2005 óta először nem rendeznek versenyt Isztambulban. Az eddig szezonnyitó bahreini futam ezúttal áprilisban, a negyedik versenyként kerül megrendezésre, s ismét az Ausztrál Nagydíjjal rajtol a versenyszezon. Az indiai futamot tavasszal akarták megrendezni, de mivel akkor ott nagy a forróság, végül éppúgy, mint idén, jövőre is októberben, lényegesen jobb időjárási körülmények között rendezik meg. Jövőre helyett kapott a naptárban a piaca miatt oly fontos USA Nagydíj is.

Fekszik

Idén a Red Bull mellett igazán csak egy csapat rúghatott labdába a világbajnokságban, és az a McLaren. A monzai pálya karakterisztikája folytán nagyon fekszik a McLareneknek, de balgaság lenne azt hinni, hogy könnyű lesz felkészíteni a versenyautókat erre a különleges pályára. Az alacsony tapadás és az extrém gyorsaság a fontos Monzában, így egyedi aerodinamikai csomagot kell kialakítani a versenyre. A Belga Nagydíj felemásra sikeredett a wokingi csapat számára. Jenson Button dobogós lett (s szerinte akár győzhetett is volna), de Hamilton nem szerzett pontot, ami miatt két pozíciót vesztett az egyéni ponttáblán és a harmadikról az ötödikre esett vissza.

Az olasz verseny után még hat tengerentúli verseny következik, s november végén a Brazil Nagydíjjal véget ér a 2011-es szezon. Mielőtt azonban repülőre ülnének a pilóták, a Ferrari hazai pályáján, Monzában mérkőznek meg egymással, idén utoljára Európában.

A verseny

Az 53-körös Olasz Nagydíj vasárnap 14 órakor veszi kezdetét. A pálya hossza: 5.793 km, a teljes versenytáv 306.720 km. A pályarekordot még mindig Rubens Barrichello tartja 2004-ből. Ideje 1 perc 21.046 másodperc.

[poll id="38"]

Amber-PR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!