Sport

2011.11.02. 07:43

A londoni szintidő kipipálva

Atlétika. Rakonczai Bea, az NYVSC versenyzője Frankfurtban megfutotta az olimpiai A-szintet.

Atlétika. Rakonczai Bea, az NYVSC versenyzője Frankfurtban megfutotta az olimpiai A-szintet.

Az elmúlt esztendő májusában a városházán ünnepélyesen köszöntötték a versenyzéstől visszavonuló Rakonczai Beát. Az NYVSC kétszeres olimpikonja, világbajnoki hatodikja, többszörös országos bajnoka, valamint országos csúcstartója nem bírta sokáig versenyek nélkül. György Rolland tanítványa dolgozni kezdette, a munka mellett tovább tréningezett, és indult versenyeken. idén szinte minden hónapra jutott valami emlékezetes.

Áprilisban a Művészetek Palotájában Fair Play Trófeát kapott, májusban pedig Prágában állt rajthoz a rendőrségi dolgozók világbajnokságán. A Rendőr Világbajnokságon a harmadik helyet, míg összesítésben a tizedik helyet érte el.

Sportcsarnokban volt a cél

Augusztusban a tiszaújvárosi Triatlon nagyhét alkalmából rendezett harmadmaratonin (14 km) az első helyen zárt, míg szeptemberben a Zürich melletti Uster hagyományos félmaratoniján ért hatodikként célba. Az igazán nagy durranást az október, ennek is utolsó szombatja hozta. Ekkor rendezték Frankfurtban a szakmában jegyzett maratonit, amely sokaknak vált emlékezetessé.

A férfiaknál mindössze három másodperc hiányzott a világcsúcshoz, a nőknél pedig versenyrekord született. Mégis Rakonczai Bea volt a legboldogabbak egyike, neki most nyerő volt a huszonegy. Az NYVSC versenyzője huszonegyedikként ért célba, ám ettől fontosabb, hogy a londoni olimpa A-szintjét jelentő 2:37:00-s időn belül.

– Nehéz volt – kezdte visszapillantását a versenyre Rakonczai Bea kedden délelőtt, még álmosan, hiszen csak aznap hajnalban ért haza Frankfurtból. Az időjárás nem volt rossz, összességében jó volt. Vasárnap hajnalban ugyan esett az eső, emiatt a rajtnál és a táv első részén párás volt a levegő, felhős az ég, viszont nem volt hideg. Az elsődleges célom a szintidő teljesítése volt, ezért az elején arra figyeltem, hogy ne fussak el nagyon a tömeggel, ne vigyen el a hév.

– Ez sikerült is, és jó tempóban haladtam – folytatta az NYVSC versenyzője. – Olyan 35 kilométertől már gyakorlatilag egyedül futottam, időnként sikerült rövidebb ideig férfiakkal futni. A cél egy sportcsarnokban volt, itt mintegy száz méter várt még ránk. A célvonal fölött található órát próbáltam kontrolálni, de a legfontosabb az volt, hogy az utolsó méterekig hajrázzak és szintidőn belül érjek célba.

– Csak a célba érkezés után „könnyebültem” meg, hogy sikerült teljesíteni a tervet. Természetesen boldog vagyok, hogy munka mellett értem el ezt az eredményt, és Athén, valamint Peking után a harmadik olimpiára teljesítettem az A-szintet – így Rakonczai Bea.

Hárman indulhatnak

Londonban három A-szintet elérő női versenyző indulhat a maratoni távon. Rakonczai mellett Kálovics Anikó is teljesítette ezt, így ketten már ott lehetnek.

Frankfurt Maraton, eredmények

Férfiak: 1. Wilson Kipsang (kenyai, 2:03:41), 2. Levy Matebo (kenyai, 2:05:15), 3. Albert Matebor (kenyai, 2:05:23). 

Nők:1. Mamitu Daska (etióp, 2:21:57), 2. Agnes Kiprop (kenyai, 2:23:52), 3. Flomena Chepchirchir (kenyai, 2:24:19), ...15. Kálovics Anikó (Haladás VSE, 2:33:57), ... 21. Rakonczai Bea (NYVSC, 2:36:53). A nőknél az olimpiaii szintidő: 2:37:00.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!