Sport

2011.11.02. 11:40

Testvériesen osztoznak a nagy sorozaton

Nyírbátor - Nyírbátorban a Tóth fivérek egymást váltják a kapuban, a kisvárdai Petranics Szergej nagy meccset vár Bátorban.

Nyírbátor - Nyírbátorban a Tóth fivérek egymást váltják a kapuban, a kisvárdai Petranics Szergej nagy meccset vár Bátorban.

Ötszáztizenhét perce nem kapott gólt az NB III. Tisza-csoport éllovasa, a Nyírbátori FC. Legutóbb az ötödik fordulóban, a 23. percben (az a Létavértesen kapott gól jelentette a bátoriak egyetlen őszi vereségét) rezdült a csapat hálója, azóta zsinórban ötször nyert a csapat – kapott gól nélküli meccseken.

Hihetnénk ezzel a szériával egyelen kapus dicsekedhet, holott ketten rivalizálnak egymással az 1-es mezért. Ők ráadásul testvérek. Az elmúlt meccseken Tóth Szilveszter 246, öccse, Tóth Krisztián pedig 270 perccel járult hozzá a nagy sorozathoz. A hiányzó egy perc pedig Czerula Zsolté – a védő a DEAC elleni mérkőzés egy percére húzott kapuskesztyűt, miután Tóth Szilvesztert kiállították és több cserelehetősége már nem volt Fogarasi Zoltán edzőnek. Ezzel együtt a fő érdem a Tóth fivéreké, akik tehát testverként úgy küzdenek egy csapatért, hogy közben azért rivalizálnak is egymással.

– Fogarasi Zoltán edző az érkezése után kerek perec kijelentette, hogy a keret huszonegy játékosát forgatni fogja, és ez alól a kapusok sem kivételek – mondta a kialakult helyzetől a rutinosabb bátori hálóőr, a 32 éves Tóth Szilveszter. – Kezelhető a helyzet, főleg, hogy az öcsémmel a hétköznapok során erről nem nagyon beszélünk. Edzőnk azt szokta mondani, hogy az ellenfél játékstílusát is figyelembe veszi, amikor kijelöli a kezdőcsapatot, és ez ránk, kapusokra is igaz. Jó és rossz oldala is van annak ennek a sajátos testvéri rivalizálásnak, a jó az, hogy amennyiben kimaradok, akkor is tudok annak örülni, hogy legalább az öcsém véd. Az elmúlt meccseken rendre váltottuk egymást, Kótajban Krisztián védett, de nem tudnám megmondani, hogy a Kisvárda ellen ki lesz a soros. Mindesetre nagy meccsre van kilátás, két, komoly szurkolói bázissal rendelkező csapat néz majd egymással farkasszemet, a hangulatra biztos, hogy nem lesz panasz szombaton. Hazai pályán mindenképpen nyerni szeretnénk – ha kapunk gól, ha nem.

Az eddigi 11 bajnokin hétszer jutott szerephez Tóth Szilveszter (3 kapott gól) és négyszer Tóth Krisztián, akinek csak a Tiszalök ellen rezdült a hálója.

– A megyei első osztályban végig a kispadon ültem, így számomra újszerű a mostani szituáció – vallotta be a 29 éves Tóth Krisztián. – Ugyanazt az edzésmunkát végzem mint a báytám, így az edzőnk nekem is lehetőséget szavazott, amivel igyekeztem is élni. Mindig a meccs előtt tudjuk meg, hogy melyikünk nevével kezdődik az összeállítás, úgy gondolom, a tréner ezzel egyrészt tűzben akar bennünket tartani, másfelől azt akarja elérni, hogy ugyanolyan komolyan készüljünk a mérkőzésre. Az eredmények és a kevés kapott gól mindenesetre a módszer helyességét igazolják, hozzáteszem, ehhez kell egy remekül teljesítő védelem is. A bátyám példáját követtem, amikor kapus lettem, jó testvérek, egymás gyerekeinek a keresztapjai is vagyunk, a csapaton belüli rivalizálás sem mételyezheti meg ezt a kapcsolatot.

A Nyírbátor és a Várda SE tavalyi versenyfutását utóbbiak nyerték, de végül úgy alakult, hogy nemcsak a bajnok, hanem a második helyezett bátoriak is a Tisza-csoportban folytathatták. A legutóbbi megye egyes bajnokságban a felek mindkétszer döntetlent értek el egymással: Kisvárdán 2–2, Bátorban 1–1 volt az eredmény, a Várda SE hálóját pedig mindkét mérkőzésen Petranics Szergej védte.

– Különösen a tavaszi mérkőzést előzte meg nagy várakozás, hiszen a nyírbátori fellépünkkel kezdődött a futballév – emlékezett a történtekre Petranics Szergej. – A döntetlen számunkra tökéletesen jó eredmény volt, hiszen azzal megőriztük lépéselőnyünket, s ezzel nagy lépést tettünk a bajnoki cím felé. Jó hangulatú meccs volt, a körítésre szerintem most sem lehet majd panasz, hiszen mindkét szurkolótábor számára különös presztízse van ennek a párosításnak. Mindkét csapat összetétele sokat változott a nyáron, a Bátor eddigi szereplésével igazolta, hogy remek csapat, sok jóképességű játékos alkotja a sorait. Ugyanakkor bennünket sem leírni, ezt a hazai eredményeink igazoltják.

De idegenben még nyeretlen a Várda. Elképzelhető, hogy éppen szombaton fordul a kocka?

– Többször is csak a szerencse kellett ahhoz, hogy elmaradt az idegenbeli bravúr, remélem, Fortuna most a mi kezünket fogja majd – így a 39 éves kapuvédő. – A Létavértesen kapott gólban én is benne voltam, mert rossz helyre dobtam a labdát, de utána sikerült javítanom. Ezzel együtt tisztában vagyok vele, hasonló hiba most nem fér bele. Egy dologra nagyobb összegben is fogadni mernék: a meccs nem gólnélküli döntetlennel zárul majd.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!