Sport

2011.12.11. 10:28

Tanulóév után teljes gőzzel előre

Fucsovics Márton többet remélt első felnőtt évétől és sokat vár attól, hogy januártól új edzője lesz.

Fucsovics Márton többet remélt első felnőtt évétől és sokat vár attól, hogy januártól új edzője lesz.

A sportágban a december a pihenésé. Meg a munkáé. Mert a következő évi sikereket ekkor lehet megalapozni. Tudja ezt jól Fucsovics Márton is, aki ezekben a napokban Nyíregyházán tartózkodva végez kondicionáló jellegű munkát. A kétszeres junior Grand Slam-bajnok számára a 2011-es esztendő volt az első felnőttek között töltött szezon, ennek mérlege menedzseri és játékosszempontból egyaránt megvonható.

Más a felnőtt teniszt

– Ugyan az év elején, a világranglistahelyezésre megfogalmazott céljainktól némileg elmaradt Marci, ettől függetlenül nem feltétlenül negatív a 2011-es esztendő megítélése, hiszen közel ezer helyezést javított január óta – mondta Joó György, Fucsovics Márton menedzsere. – Nyilván lehettek volna jobbak is az eredmények, de a jelek szerint még tanulnunk kell a felnőtt teniszt, mert az teljesen más, mint a junior. Minden egyes pontért keményen meg kell harcolni, talán ez volt a legszokatlanabb ebben az első évben. A jövő évre vonatkozóan az a legfontosabb, hogy jobban meg kell szervezni az edzésmunkáját és a versenyeken való edzői kíséretét. Ezzel kapcsolatban van egy bejelentenivalóm, hiszen Hornok Miklós mellett a januári feladatok során egy másik trénere is lesz Marcinak, nevezetesen a szlovák Jan Solcani, akit az év eleji kínai túránk során ismertünk meg, mint későbbi Davis Kupa-játékosok trénerét, illetve mint a sanghaji teniszklub vezetőedzőjét. A felkészülési munkát a Budapesten létesült új szövetségi létesítményben végzik majd, ahol kemény pályán is lehetőség nyílik mód a gyakorlásra. A szakmai irányvonalat pedig a szlovák szakember és Hornok Miklós határozza meg közösen.

Van-e még kapcsolat a németországi akadémiával és az NYVTC játékosának tekinthető-e még Fucsovics Márton?

– Kovács Imre és Csonka Gábor személyében a murri akadémián jelen pillanatban is vannak nyíregyháziak és Marci sem fordított teljesen hátat neki – válaszolta Joó György. – Ami a klubot illeti, a bizonytalan helyzet miatt mondhatjuk azt, hogy függőben van a kapcsolat, de Marci továbbra is az NYVTC igazolt játékosa és nem tervezi, hogy esetleg elhagyná Nyíregyházát.

Ez olyannyira így van, hogy Fucsovics jelenleg is az egyik nyíregyházi fitneszközpontban gyűjti az erőt a következő évi megpróbáltatásokra Szabó Csilla fitneszedző irányításával hetente öt alkalommal, napi négy órán át. Azért a tréningek között jutott idő a lassan mögöttünk hagyott esztendő mérlegének megvonására.

Büszke az elődöntőkre

– Felemás érzésekkel gondolok vissza erre az évre, amelynek a kellemesebb részét az ITF-future-versenyeken kiharcolt elődöntős szereplések jelentették, ezekre büszke is vagyok – így a világranglista jelenlegi 577. helyezettje. – Azonban nem teljesen így terveztem ezt az évet, jobb eredményekre számítottam és jobb helyen akartam állni a világranglistán, mint ahol most vagyok. A következő esztendőt egy három hetes izraeli versenysorozattal indítom, új reményekkel várom 2012-t, amikor is csak és kizárólag a teniszre fogok koncentrálni. Sokat remélek az új edzőmtől, aki a harmincas éveinek elején járó, fiatalos szakember, motivált, és azt akarja, hogy minél jobb legyek. Egyelőre azonban a fizikumom javításán van a hangsúly, ütőt várhatóan csak a hónap végén veszek majd a kezembe.

 

Marci a világranglistán

Fucsovics Márton ezévi világranglista-helyezései havonta*

Január: 1431. Február: 919. Március: 919. Április: 919. Május: 762. Június: 774. Július: 682. Augusztus: 683. Szeptember: 677. Október: 676. November: 584. December (egyben a jelenlegi): 577.

Javulás egy éven belül: 854 helyezés

* Mindig az adott hónap első heti rangsorát vettük figyelembe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!