Sport

2012.04.29. 12:31

Európa-bajnoki salakszórás

Salakmotor - Ha május 1-je, akkor debreceni salakmotor-verseny! Egy-két kivételtől eltekintve évtizedekre visszanyúló hagyomány, hogy a munka ünnepén felbőgnek a motorok a cívisvárosi oválpályán.

Salakmotor - Ha május 1-je, akkor debreceni salakmotor-verseny! Egy-két kivételtől eltekintve évtizedekre visszanyúló hagyomány, hogy a munka ünnepén felbőgnek a motorok a cívisvárosi oválpályán.Ráadásul az idei viadallal Debrecen visszakerül a nemzetközi vérkeringésbe, ugyanis többéves kihagyás után újra világversenyt rendeznek a Gázvezeték utcai stadionban. A visszatérést egy egyéni Európa-bajnoki középdöntő jelenti, ahol 13 ország 16 versenyzője küzd a továbbjutást jelentő első öt helyért. (A hatodik helyen végző vaspapucsos tartalékként jut a következő fordulóba, azaz a Challenge-be.)

Nagy csata lesz

A kedden 16 órakor kezdődő viadalon főversenyzőként Tabaka Józsefért és Magosi Norbertért szoríthatnak a magyar szurkolók. A két élversenyzőnknek elkel majd a biztatás, hiszen rendkívül kiegyensúlyozott a mezőny, a kvalifikációt jelentő helyekért óriási a tolongás, minimum 10 vaspapucsos szinte azonos eséllyel pályázik a továbbjutásra. A résztvevő országok nevezései egyetlen kivétellel rendre megérkeztek, ráadásul az utolsó napokban még változás is történt: a német Cristian Hefenbrock egészségügyi problémákra hivatkozva visszalépett, helyette honfitársa, Marcel Helfer ül motorra Debrecenben. A startlistával kapcsolatban egyetlen nyitott kérdés van, mivel a finnek még nem küldtek nevezést, s amennyiben a verseny kezdete előtt két órával nem érkezik tőlük senki, akkor a szabályok értelmében az első számú tartalék, azaz Szatmári László lép elő főversenyzővé.

Délelőtti edzés

A verseny napján 9.30-tól edzést rendeznek a szervezők a résztvevők számára, amit a szurkolók ingyen tekinthetnek meg. A délutáni viadalra a 12 éven aluli gyermekek számára a belépés díjtalan.

Élőben a Haonon

A május 1-jei salakmotoros egyéni Európa-bajnoki viadalról több alkalommal is tudósít a verseny napján a Hajdú Online (www.haon.hu). A délelőtti edzésről is tudósít a portál, majd a 16 órakor kezdődő derbit élőben közvetíti a haon.hu.

 

Startlista

1. Magosi Norbert (Magyarország)

2. Andrej Lebegyev (Lettország)

3. Maks Gregoric (Szlovénia)

4. Cristian Carrica (Olaszország)

5. ?

6. Max Dilger (Németország)

7. Claus Vissing (Dánia)

8. Johannes Fiala (Ausztria)

9. Andrij Karpov (Ukrajna)

10. Kenni Larsen (Dánia)

11. Kiril Cukanov (Ukrajna)

12. Matej Kus (Csehország)

13. Tabaka József (Magyarország)

14. Oleg Beszcsasztnov (Oroszország)

15. Mathieu Trésarrieu (Franciaország)

16. Marcel Helfer (Németország)

Tartalékok:

17. Szatmári László (Magyarország)

18. Bencze Zsolt (Magyarország)

 

Fotó: Papp László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!