Sport

2012.06.09. 21:05

EURO-2012 - A hollandok kikaptak a dánoktól

Budapest/Harkiv, 2012. június 9., szombat (MTI) - A holland labdarúgó-válogatott alulmaradt a dán nemzeti csapattal szemben a lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának szombati első mérkőzésén.

Budapest/Harkiv, 2012. június 9., szombat (MTI) - A holland labdarúgó-válogatott alulmaradt a dán nemzeti csapattal szemben a lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának szombati első mérkőzésén.

A hollandok kezdtek jobban, több ziccerük is akadt, ehhez képest a dánok már első helyzetükből eredményesek voltak. Bár a németalföldiek gyakorlatilag végigtámadták a meccset, valamennyi lehetőségüket kihagyták, így a legutóbbi világbajnokság ezüstérmese meglepő vereséggel mutatkozott be az Eb-n.

Eredmény:

B csoport, 1. forduló:

Dánia-Hollandia 1-0 (1-0)

-------------------------

Harkiv, 35 ezer néző, v.: Damir Skomina (szlovén)

gólszerző: Krohn-Dehli (24.)

sárga lap: Poulsen (78.), Kvist (81.), illetve Van Bommel (67.)

 

Dánia:

------

Stephan Andersen - Lars Jacobsen, Simon Kjaer, Daniel Agger, Simon Poulsen - William Kvist, Niki Zimling - Dennis Rommedahl (Tobias Mikkelsen, 84.), Christian Eriksen (Lasse Schone, 74.), Michael Krohn-Dehli - Nicklas Bendtner

 

Hollandia:

----------

Maarten Stekelenburg - Gregory Van der Wiel (Dirk Kuyt, 85.), John Heitinga, Ron Vlaar, Jetro Willems - Nigel De Jong (Rafael van der Vaart, 71.), Mark Van Bommel - Arjen Robben, Wesley Sneijder, Ibrahim Afellay (Klaas-Jan Huntelaar, 71.) - Robin Van Persie

 

I. félidő:

----------

24. perc: Krohn-Dehli lecsapott egy lepattanó labdára, pazar csellel elküldte a másik irányba a teljes holland védelmet, s a 16-oson belülre száguldva a kapus lába között a hálóba lőtt (0-1).

36. perc: Robben egyenlíthetett volna, ám az ajándékba kapott labdát 16 méterről a jobb kapufára küldte.

 

II. félidő:

-----------

75. perc: Sokadik nagy helyzetét is elrontotta Hollandia: a frissen beállt Huntelaar közelről a háló helyett a kapusba emelte a labdát.

 

Csúcsdöntéssel kezdődött a találkozó, miután a hollandoknál helyet kapott a kezdőcsapatban Jetro Willems is, aki ezzel minden idők legfiatalabb Eb-szereplőjévé lépett elő. Az ifjú védő tudniillik 18 évesen és 71 naposan lépett pályára a harkivi Metaliszt Stadionban, míg az előző rekorder, a belga Enzo Scifo 18 esztendős és 115 napos volt akkor, amikor az 1984-es kontinensviadalon játszott Jugoszlávia együttese ellen.

A meccs puhatolózó futballal indult, majd megélénkült az iram. A dánok a támadásokkal nemigen foglalkoztak, lekötötte figyelmüket a gyakori holland akciók megszűrése. Túl sok helyzet a németalföldiek előtt sem adódott, ami mégis, azt viszont rendre kihagyták, vagy a dánok védelme hárított. Aztán - meglehetősen váratlanul - a dánok szereztek vezetést "köténygóllal" a szemfüles és villámgyors Krohn-Dehli révén, aki élt a váratlanul támadt lehetőségével.

A második félidőben jó tíz percen át nagy nyomást kellett kibírnia a dán csapatnak, amelyet a szerencse is segített akkor, amikor holland helyzetek sokasága maradt ki. Aztán kiegyenlítettebb lett a játék, a dánok is vezettek egy-két ígéretes akciót, alapvetően azonban csak arra ügyeltek, hogy a vezetést megőrizzék. Ezt sikerrel tették, s meglepő, ám teljesen megérdemelt sikert arattak. Dánia rendes játékidőben előzőleg 1967-ben tudta legyőzni Hollandiát.

Ezek is érdekelhetik