Sport

2012.08.17. 09:55

Tízből hat ló bukott a sienai palión

Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti: Róma, 2012. augusztus 16., csütörtök (MTI) – Huszonkét év óta először a Kos városnegyede nyerte Sienában a csütörtök este rendezett palio történelmi lóversenyt, melyet a lovak és lovasok sebesülése miatt az állatvédők tiltakozása kísért.

Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti:

Róma, 2012. augusztus 16., csütörtök (MTI) – Huszonkét év óta először a Kos városnegyede nyerte Sienában a csütörtök este rendezett palio történelmi lóversenyt, melyet a lovak és lovasok sebesülése miatt az állatvédők tiltakozása kísért.

A piros-sárga színű, kost ábrázoló zászlókat lobogtató Valmontone kerületének lakosai először a sienai székesegyházba vonultak a győzelem miatti hálaadásra, majd hajnalig ünnepeltek. 1990. augusztus 16. óta először került vissza hozzájuk a palio győzelmi zászlaja.

A Valmontone lovát hajtó zsoké, Jonatan Bartoletti mindvégig az élen futott megelőzve az esélyesebbnek tartott Erdő (Selva) és Tartuca (Teknősbéka) lovát is.

A zsúfolásig megtelt Piazza del Campo kagyló alakú reneszánsz terén sienaiak és az egész világból érkezett turisták voltak kíváncsiak a történelmi lóversenyre. A nézők között számos híresség is akadt, a legtöbbet Cesare Prandellit, az olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát fényképezték.

A palio ünnepi hangulatát az úgynevezett Szent Márton-kanyarban történt balesetsorozat rontotta el. A pályán futó tíz lóból hat esett el: a Sárkány (Drago) kerület lovának esése bukásra kényszerítette a Párduc (Pantera), Tarajos sül (Istrice), Hullám (Onda), Zsiráf (Giraffa) és a Kuvik (Civetta) lovát is.

A Kuvik színeiben versenyző ló mellső lábát törte, több zsokét az elsősegélyre vittek ellenőrzésre.

Az olasz környezet- és állatvédő szövetség (Aidaa) a sienai palio szabályainak felülvizsgálását sürgette.

A XIII. századtól ismert paliót évente kétszer, július 2-án és a Nagyboldogasszony ünnepe utáni napon rendezik meg. A tizenhét sienai kerületből tíz versenyez.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!