Sport

2012.12.16. 10:21

Rövidpályás úszó-vb - Hosszú Katinka ezüstérmes 200 méter vegyesen

Budapest/Isztambul, 2012. december 15., szombat (MTI) - Hosszú Katinka ezüstérmet nyert 200 méter vegyesen az Isztambulban zajló rövidpályás úszó-világbajnokság szombati versenynapján.

Budapest/Isztambul, 2012. december 15., szombat (MTI) - Hosszú Katinka ezüstérmet nyert 200 méter vegyesen az Isztambulban zajló rövidpályás úszó-világbajnokság szombati versenynapján.

A 25 méteres medencében zajló törökországi vb szombati egyetlen magyar érdekeltségű döntőjében a Bajáról közvetlenül a világverseny előtt a Vasashoz szerződő klasszis úszó 2:04.72 perc alatt ért célba, de "csak" másodikként, mert nyolc századdal gyorsabb volt nála a szám olimpiai és világbajnoka, a kínai Je Si-ven.

Hosszú a 200-as számban nagymedencés vb-bronzot nyert 2009-ben, Rómában, majd Európa-bajnok lett 2010-ben Budapesten és 2012 májusában Debrecenben, rövidpályás Eb-n pedig a múlt hónapban, Chartres-ban győzött.

A szombati vegyesdöntő másik magyar szereplője, Jakabos Zsuzsanna - aki a novemberi franciaországi Eb-n bronzérmes volt - 2:07.36-os idővel negyedikként csapott a célba.

"Kicsit persze mérges vagyok, hiszen ezt a számot is szerettem volna megnyerni, sajnos a végén a kínai egy picivel előbb ért oda" - értékelt Hosszú. "Amikor elment a világítás egy része, az megzavart, egy pillanatra átfutott rajtam, mi van, ha teljesen sötét lesz, és újra kell úszni az egészet."

Hozzátette, talán annyiban hibázott, hogy nem kezdett olyan erősen, mint szeretett volna.

"Nagyon kemény úszás volt, sajnálom, hogy harmadszor is negyedik lettem ezen a vb-n" - mondta Jakabos. "Érmet akartam nyerni, de azt nem tudnám megmondani, hogy mi volt a baj. Az ősz jól sikerült, viszont bánt egy kicsit, hogy itt nem tudtam dobogóra állni."

Hosszú az ezüsttel negyedik isztambuli érmét szerezte, miután 200 méter pillangón és 100 méter vegyesen nyert, 400 méter vegyesen pedig harmadikként végzett. A magyar össztermés pedig - a vasárnapi zárás előtt - nyolc éremből áll, Hosszú "négyese" mellett a magyar küldöttség további négyet gyűjtött eddig Isztambulban: Gyurta Dániel pénteki, 200 mellen szerzett aranya és Cseh László 200 vegyesen nyert bronza előtt csütörtökön Cseh második, Verrasztó Dávid harmadik lett 400 méter vegyesen.

A szombati nap legjobb eredménye az amerikai Ryan Lochte nevéhez fűződik, aki a férfi 100 méter vegyes elődöntőjében 50.71 másodperccel új világcsúcsot ért el. A régi rekordot a szlovén Peter Mankoc tartotta 50.76-tal.

 

200 m vegyes, világbajnok:

--------------------------

Je Si-ven (Kína) 2:04.64 perc

2. HOSSZÚ KATINKA 2:04.72

3. Hannah Miley (Nagy-Britannia) 2:07.12

4. JAKABOS ZSUZSANNA 2:07.36

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!