Sport

2013.02.01. 14:21

Félmilliárd forint vált köddé az ukrán foci EB-n

494 millió forintnak megfelelő hrivnyával nem tudnak elszámolni a 2012-es futball kontinensbajnokság ukrán szervezői a számvevő kamarával szemben – adta hírül a Gazeta.ua hírportál.

494 millió forintnak megfelelő hrivnyával nem tudnak elszámolni a 2012-es futball kontinensbajnokság ukrán szervezői a számvevő kamarával szemben – adta hírül a Gazeta.ua hírportál.A 19 milliárd hrivnyát papíron a labdarúgó EB szervezésével és lebonyolításával foglalkozó Nemzeti Ügynökség költötte el, egyelőre máig sem tisztázott célokra – állapította meg az Ukrajnai Számvevő Kamara, ami az ukrán Állami Pénzügyi Felügyelettel ellentétben nem a kormánynak dolgozik, hanem a Parlamentnek.

A testület zárójelentése szerint a kontinensbajnokságért felelős ügynökség több mint 300 közbeszerzési műveletet hajtottak végre az említett összegre, mégpedig pályáztatás nélkül. Mindezek teljesítéséről azonban egyetlen dokumentum sem tanúskodik. Egyes értesülések szerint a pénzt infrastrukturális fejlesztésekre, ezen belül is főleg útépítésekre kellett volna fordítani, amiből azonban egyetlen méternyi járda sem készült el.

Az összeg felhasználásáért Borisz Kolesznyicsenko kormányfő-helyettes felelt, aki annak idején az Európa Bajnokság lebonyolításával foglalkozó nemzeti ügynökség megbízott vezetője volt. Ő jelenleg „mezei” honatyaként tengeti életét, miután a legutóbbi parlamenti választásokat követően menesztették az ukrán kormányból. Kolesznyicsenko szerint a pályáztatásokat mellőző közbeszerzésekről még a Timosenko-kormány döntött 2009-ben, az EB-hez szükséges munkálatok meggyorsítása érdekében, amit azután az Azarov vezette miniszteri kabinet is jóváhagyott.

Csakhogy miközben egyre többen mutogatnak egymásra a kérdésben, senki sem tudja – vagy meri? – megtippelni, hogy vajon kinek avagy kiknek a zsebében ülepedett le ez a jelentéktelennek egyáltalán nem nevezhető summa.

 – Palkó István – 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!