Sport

2013.02.04. 10:51

Interjú Francisco Pavónnal - Zizouékkal futballozni

Debrecen - A madridi védő úgy emlékszik, egy elveszített döntő zavarta össze a „galaktikusokat”.

Debrecen - A madridi védő úgy emlékszik, egy elveszített döntő zavarta össze a „galaktikusokat”.Tíz évesen kezdett futballozni a Real Madridban, és sokáig álmaiban sem gondolta, hogy valaha a királyiak első csapatát fogja erősíteni. A kiváló edző, Vicente del Bosque szavazott neki bizalmat a nagyok között akkor, amikor már Figo és Zidane is a Bernabéuban varázsolt. Del Bosque menesztésével fokozatosan háttérbe szorult, később a Zaragozában is játszott.

Az újságok a legutóbbi „klasszikus” óta a gólt szerző, nagyszerűen védekező Varane-t dicsőítik. Veszélyes lehet ez egy olyan fiatal labdarúgó számára, mint ő?

Pavón: Varane intelligens játékos, aki tökéletesen a helyén tudja kezelni a dolgokat. Tisztában van vele, hogy ez csak az első lépcsőfok, s rengeteget kell még tanulnia.

Annak idején Ön alig mutatkozott be a Real Madrid első csapatában, a média máris kikiáltotta az „új Hierrónak”. Nem zavarta?

Pavón: A nagy kluboknál teljesen normális, hogy egy-egy felkerülő fiatal futballistát, ha jól játszik, összevetik a klub nagy egyéniségeivel. Annyira nem zavart, hogy még fel is dobott a dolog, lelkesített a tudat, hogy Hierróhoz hasonlítanak!

Mik a főbb okai, hogy a világsztárokkal tűzdelt Real éveken őt sikertelennek bizonyult a 2003-as bajnoki győzelem után?

Pavón: A Zaragoza ellen 2004 tavaszán 3-2-re elveszített spanyol kupadöntő olyan zavart okozott a csapaton belül, hogy bár pontokkal vezettünk a bajnokságban, végül azt is elbuktuk. S szintén kiestünk a BL-ből, méghozzá emlékezetes módon, hiszen hazai pályán 4-2-re legyőztük a Monacót, majd Franciaországban úgy kaptunk ki 3-1-re, hogy Raúl góljával még mi voltunk előnyben. Ezek a kudarcok az egész klubot megrázták, vezetői szintén zavart okozva. Edzőcserék következtek, jött Camacho, Garcia Remón, Luxemburgo, Lopez Caro, s mindez eléggé megzavarta a fejeket. Két-három évbe beletelt, mire rendeztük a sorokat. Kemény időszak volt a madridisták számára.

Milyen volt az öltözőben Zidane? Annyi nagyság közül ki volt a vezető?

Pavón: Amíg a Madridban játszott, Hierro volt az úr. Zizoura mint remek társra emlékezek, de ez Luis Figóról és David Beckhamról is elmondható. Ezek a játékosok a saját hazájuk válogatottjában csapatkapitányok voltak, de amint a Madrid öltözőjébe léptek, tudomásul vették, hogy itt Hierro, majd Raúl a főnök. Bár mindegyikükkel jó kapcsolatban voltam, talán Figo állt a szívemhez a legközelebb.

Ön szerint igaz lehet, amit a madridi Marca állít Iker Casillas és Sergio Ramos állítólagos ultimátumáról? (Miszerint vagy ők távoznak, vagy José Mourinho - a szerk.)

Pavón: Ugye, valóban volt egy egyeztetés nemrég Florentino Pérez elnök és a két játékos között a BL-győzelem esetén fizetendő prémiumról. S mind az elnök, mind Ikerék úgy nyilatkoztak erről a találkozóról, hogy azon nem esett szó másról, mint a prémiumról. Ugyan van ellentét a játékosok és Mourinho között, mégsem hinném, hogy igaz, amit a Marca állít. Úgy tudni, a Madrid bepereli a lapot, márpedig ha ezt teszik, még inkább úgy tűnik, hogy az ultimátum csupán kitaláció.

Debreceni bolt vendégeként

Francisco Pavón egy spanyol sportszermárka debreceni üzletének vendége volt a hétvégén. A tolmácsolásért külön köszönet Szendrei Józsefnek, a cég magyarországi igazgatójának, a korábbi kiváló válogatott kapusnak!

Névjegy

Név: Francisco Pavón

Poszt: középső védő

Született: 1980. január 9.

Klubkarrier: Real Madrid (2001-2007), Zaragoza (2007-2010), Arles-Avignon (2010-2011); összesen 175 mérkőzésen 87 gól

Sikerek: kétszeres spanyol bajnok, egyszeres Bajnokok Ligája, Világkupa és UEFA Szuperkupa győztes a Real Madriddal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!