Sport

2013.02.04. 11:15

Lewis bajnokként vonult vissza

Amerikai futball - 34-31-es győzelmet aratott a Baltimore Ravens a XLVII Super Bowl-on a San Francisco 49ers ellen.

Amerikai futball - 34-31-es győzelmet aratott a Baltimore Ravens a XLVII Super Bowl-on a San Francisco 49ers ellen.A Baltimore majdnem nagyot bukott hétfő hajnalban New Orleans-ban, amikor 18 pontos előnye leapadt a találkozó végére. A Super Bowl-ok történetében még soha nem volt, hogy egy csapat ilyen hátrányt ledolgozzon, ám az Aranyásók majdnem csodát műveltek.

A Hollók szárnyaltak

Miután Alicia Keys elénekelte az Egyesült Államok himnuszát a San Francisco visszahordásával elkezdődhetett az összecsapás. A 49ers-nek hamar át kellett adnia a támadás jogát a Baltimore-nak, amelyet ki is használtak a lilamezesek és Anquan Boldin 13 yardos elkapásával vezetést szereztek. Az Aranyásók próbáltak válaszolni a touchdown-ra, ám mindössze egy David Akers-mezőnygóllal tudtak zárkózni. A második negyedben egy frisco-i labdavesztést követően ismét a Hollók jöhettek, amelyet ismét pontokra váltottak a Hollók és Joe Flacco irányító ezúttal Dennis Pittának adott pontos átadást a végzónában. A malacbőr viszont ismételten hamar a Ravens kezébe került és Flacco egy 56 yardos passzal Jacoby Jones-t találta meg, aki ugyan földet ért a játékszerrel, de mivel nem értek hozzá a maradék yardokat megfutotta: 21-3. Az utolsó szó viszont az Aranyásóké volt, mégpedig egy újabb Akers-hárompontossal.

Sötétségbe borult stadion

Beyoncé félidei műsora után következhetett a második játékrész, amelynek elején a Ravens folytatta dominanciáját és Jacoby Jones 108 yardos, Super Bowl-rekordot jelentő visszahordásával pár másodperc is elég volt az előny növelésére. A félidő elején viszont áramszünet lett a Mercedes-Benz Superdome-ban 36 percen keresztül, így várni kellett a folytatásra. A kimaradás után hat perccel a San Francisco megszerezte első touchdown-ját a mérkőzésen, mégpedig Michael Crabtree elkapása révén. Innen viszont nem volt megállás a 49ersnek, hiszen hamarosan Frank Gore futotta meg a következő hatpontost. Majd a Ravens következő támadásánál Ray Rice elveszített labdáját ugyan megkaparintották a frisco védői, de csak három pontot hoztak ki a támadásból.

A negyedik negyedet a Ravens egy Justin Tucker hárompontossal kezdte, ám a San Francisco felzárkózott két pontra a meccs vége előtt Colin Kaepernick irányító 15 yardos futásával. Ez után kétpontossal próbálkoztak az egyenlítésért, de nem sikerült. A Baltimore egy touchdown-nal eldönthette volna a mérkőzést, ám ismételten csak egy Tucker-mezőnygólra futotta. A 49ers-nek már csak egy TD kellett, de a fordítás kapujánál a Baltimore védelme jól szuperált és egy safety-vel ugyan kapott két pontot a Frisco, de négy másodperc nem volt már elég, így Ray Lewis bajnokként vonulhatott vissza a Ravens-ből.

A döntő legjobb játékosának Joe Flacco-t választották, akinek 287 dobott yardja és három TD-passza volt.

HBN-MAL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!