Sport

2013.03.05. 14:22

Feladatot is kaptak a ranggal

Nyíregyháza - A Nyírsuli Kft. kosárlabda akadémiájának szakszövetségi akkreditációja záloga lehet a sportág további előrelépésének.

Nyíregyháza - A Nyírsuli Kft. kosárlabda akadémiájának szakszövetségi akkreditációja záloga lehet a sportág további előrelépésének.

Harmadik éve működtet a Nyírsuli Kft. kosárlabda-akadémiát, amely a múlt héten kapta meg a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) akkreditációját – jelentették be az illetékesek a keddi tájékoztatón. Így aztán a megyében a kosaras lett az első akadémia, amelyet a szakszövetség ilyen módon ismert el.

Elsimítható hajszálrepedések

– Amellett, hogy büszkeség számunkra az első ilyen jellegű elismerés, több szempontból is fontos, hogy elnyertük az akkreditációt – árulta el Kósa Árpád, a Nyírsuli Kft. ügyvezető igazgatója. – Egyrészt rangot jelent a kosárlabda-szövetségnél ezzel a címmel büszkélkedni, másrészt feljogosít bennünket arra, hogy korosztályos csapataink nívós tornákon vehessenk részt, továbbá alkalmas lehet a kosárlabdában helyi szinten meglévő hajszálrepedések elsimítására. Bízom benne, hogy a jövőben egységesen, a sportág érdekeit szem előtt tartva tudunk majd fellépni. Fontosnak tartom megköszönni a Nyíregyházi Kosárlabda Klub, a megyei és az országos szövetség segítségét, nélkülük nem érkeztünk volna el ehhez a mérföldkőhöz.

A labdarúgó-szövetség által akkreditált akadémiák (az ugyancsak a Nyírsuli égisze alatt működő Bozsik Akadémia még nem az, de már elindult az úton) kiemelt normatív támogatásban részesülnek. Az MKOSZ-nál nincs ilyen keret, de a társasági adós kedvezmények szakszövetségi elbírálásakor nem jelent hátrányt az, hogy immár a Nyírsuli akadémiája is a kilenc országosan elismert utánpótlásműhely közé tartozik.

– A pályázatírást követő prezentáció jelentette a belépőt, az MKOSZ szakmai bizottsága volt a beadványunk elbírálója – mondta az akkreditáció kritériumáról Gombkötő Norbert, a Nyírsuli kosárlabda szakága, egyben az akadémia vezetője. – Nagyobb részt objektív szempontoknak kellett megfelelnünk, de számot kellett adnunk a szakembergárdánkról, a foglalkoztatott gyerekek számáról, az infrastrukturális háttérről, a felnőtt csapattal való kapcsolattartásról, és igényként merült fel, hogy a lány vonalat is erősítsük a szakágon belül. Erre már történtek lépések, és az is örömteli, hogy soha ennyi fiú sem kosárlabdázott még a Nyírsuliban mint most, ők számszerint ötszáztízen vannak. A korosztályos csapatok közül ötnek is komoly esélye van arra, hogy bejusson az országos döntőbe.

Valljuk be, az infrastruktúra terén lenne hova előrelépni, hiszen kevés az igazán jó állapotban lévő, szabványméretű terem a megyeszékhelyen. A megoldás egyik felét a Bujtosi Szabadidő Csarnok felújítása jelentheti és a másik irányban is történtek már – egyelőre hivatalosnak nem nevezhető – konkrét lépések.

Kiválasztóközponttá váltak

– Az akkreditációval nemcsak jogokat, hanem feladatokat is kaptunk – vette át a szót Sitku Ernő, a Nyírsuli KFt. ügyvezető helyettese, aki a hétvégi bajnokikon előbb 32, majd 34 ponttal segítette győzelemhez új csapatát, az NB I. B csoportos Tiszaújvárost. – Regionális kiválasztóközponttá váltunk ezáltal, edzőtovábbképzéseket kell tartanunk, amelyek köré igyekszünk nyári táborokat is szervezni. Sokkal nagyobb figyelem irányul majd ránk, ami nagyobb felelősséggel is jár, de összességében ezzel a rangos elismeréssel máris előreléptünk.

Remélhetőleg ez majd akkor is elmondható lesz, amikor évek múlva az elért eredmények kerülnek a mérleg másik serpenyőjébe.

Ők kilencen

Az akadémiai akkreditációval rendelkező kosaras utánpótlásműhelyek: 

Korábban elismertek: Sopron (fiú és lány), Vasas (fiú és lány), Pécs (fiú és lány), Debrecen (fiú).

A múlt heti döntés értelmében: Nyíregyháza (fiú), Kecskemét (fiú és lány), Szombathely (fiú), Győr (lány), MAFC-BEAC (fiú és lány).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!