Sport

2013.03.11. 11:25

Janics-ügy - Janics a magyarországi versenyszellemet dicséri

Budapest, 2013. március 11., hétfő (MTI) - A magyarországi versenyszellemet dicséri, és az ebből eredő kihívásokra hivatkozva jelentette be Douchev-Janics Natasa háromszoros olimpiai bajnok kajakos, hogy mégsem külföldön, hanem Magyarországon folytatná pályafutását.

Budapest, 2013. március 11., hétfő (MTI) - A magyarországi versenyszellemet dicséri, és az ebből eredő kihívásokra hivatkozva jelentette be Douchev-Janics Natasa háromszoros olimpiai bajnok kajakos, hogy mégsem külföldön, hanem Magyarországon folytatná pályafutását.

A londoni olimpián K-2 500 méteren Kovács Katalinnal ezüst-, K-1 200 méteren bronzérmes versenyző szeptemberben jelentette be, hogy szülőhazájában, Szerbiában kívánja folytatni a pályafutását. A magyar szövetségnek írt - és az MTI-nek is eljuttatott - mostani levelében jelezte: még októberben kapott egy "utolsó" lehetőséget, hogy végiggondolja távozásának indokait, de akkor nem élt vele. Ahogy fogalmazott: az új lehetőség, a családi béke iránti szándék és a szülőhazája iránti szeretet hajtotta.

Az elmúlt négy hónap Douchev-Janicsot megerősítette abban, hogy nem lehet szétválasztani élete két felét, a sportolást és a családot.

"El kell ismernem, a magyar kajak-kenu sport és különösen a női kajak a legerősebb a világon. Ahhoz, hogy felkészülésem eredményes legyen, szükségem van arra a kihívásra, azokra a feltételekre, amelyeket a magyar versenyrendszer jelent a számomra" - írta a jelenleg Portugáliában edzőtáborozó versenyző, aki a 2004-es athéni olimpián K-1 500 méter egyesben, valamint K-2 500 méteren Athénban és 2008-ban Pekingben is aranyérmes volt Kovács Katalinnal.

Levelében kitért rá, hogy megértette a közvélemény egy részének elutasítását, megértette a neki sokat adó Szeged városa és egyesülete ellenérzéseit. Most azt kéri, őt is értsék meg. Hangsúlyozza: nem kívánt trükköket alkalmazni, hogy versenyengedélyt kapjon, és nem hiszi, hogy hűtlenség lett volna visszatérnie szülőhazájába.

Hozzáteszi: természetesnek veszi, hogy ott folytathassa pályafutását, ahol a legjobb eredményeit elérte. Mint jelzi: Szerbiában kiváló fiatal kajakosok vannak, "de az a versenyszellem, az a lehetőség, ami Magyarországon várhat, az a sportban mindenek előtt való."

A kajakos a döntését megbeszélte családjával, és jelzi: "egyetértenek szándékommal, miszerint Magyarországon szeretném folytatni pályafutásomat." Ehhez kéri a magyar szövetség (MKKSZ) és Baráth Etele elnök támogatását.

Douchev-Janics bejelentette azt is, hogy visszavonja a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetséghez (ICF) benyújtott versenyzésiengedély-kérelmét.

Az MKKSZ korábban 150 ezer eurót kér versenyzői engedélyének kiadásához felkészülési hozzájárulás címén. A pénz nem érkezett meg időre, 2012. november 30-ra, a magyarok nem adták ki az engedélyt, és így az ICF is elutasította a benyújtott kérelmet.

Farkas Dávid, a kajakos sajtófelelőse az MTI-nek hétfőn elmondta: a legfontosabb, hogy Douchev-Janics mielőbb klubot találjon, erre heteken belül sor kerülhet. Hozzátette: a versenyző a tervek szerint április elején tér vissza Magyarországra, most Portugáliában edzőtáborozik, és szeretne sikeresen felkészülni a május 10. és 12. közötti szegedi Világkupa-verseny válogatójára.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!